Franţa: Proiectul de lege împotriva separatismului religios, dezbătut în Adunarea Naţională

Franţa: Proiectul de lege împotriva separatismului religios, dezbătut în Adunarea Naţională

Deputaţii francezi au început luni să dezbată proiectul de lege al guvernului împotriva ''separatismului'' care vizează, în special, să consolideze arsenalul împotriva islamismului radical, descris ca o ''boală'' de către ministrul de interne Gérald Darmanin, care a apreciat că laicitatea reprezintă un ''remediu'' la această problemă, relatează AFP.

''Ţara noastră este afectată de un separatism (...) islamismul dăunează unităţii noastre naţionale'', a declarat ministrul de Interne la deschiderea dezbaterilor pe această temă care urmează să dureze două săptămâni.

''Trebuie să ştim cu să numim boala, trebuie să se găsească medicamentele'', a adăugat el.

Guvernul şi majoritatea deputaţilor susţin un text ''de echilibru'' pe un subiect delicat într-o ţară în care tot ceea ce ţine de laicitate, în centrul pactului republican, este un subiect sensibil.

Textul proiectului de lege este inspirat de un discurs al preşedintelui Emmanuel Macron rostit la începutul lunii octombrie, în care şeful statului şi-a prezentat strategia de combatere a islamismului radical.

Macron a crescut presiunea asupra reprezentanţilor musulmanilor după atacul jihadist împotriva profesorului Samuel Paty, la mijlocul lunii octombrie, în regiunea Parisului, şi cel de la catedrala din Nisa (sud-est), comis două săptămâni mai târziu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...