Franța: Sediile Carrefour, percheziționate în cadul investigației privind prețurile produselor agricole

Franța: Sediile Carrefour, percheziționate în cadul investigației privind prețurile produselor agricole

Birourile Carrefour din Massy, la sud de Paris, au fost percheziționate săptămâna aceasta de autorități, ca parte a investigației privind practicile sale comerciale, a anunțat duminică al doilea retailer mondial după Wal-Mart, transmite Reuters.

Anunțul vine după ce în ultimele săptămâni fermierii francezi și-au înmulțit protestele, solicitând noi ajutoare și reforme pentru a le atenua dificultățile. Franța, principala putere agricolă din UE și cel mai mare beneficiar de subvenții agricole, a anunțat luna trecută noi ajutoare în valoare de 290 milioane de euro pentru crescătorii de animale, care se vor adăuga sutelor de milioane de euro promise anul trecut după valul de proteste din vară.

Fermierii francezi acuză și presiunile agresive privind prețurile din partea retailerilor.

"Pentru Carrefour este extrem de importantă aplicarea actualelor reglementări și dacă s-au făcut greșeli, compania va adopta măsurile necesare", se arată în comunicatul retailerului francez.

Într-o declarație comună publicată vineri, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, și cel al Economiei, Emmanuel Macron, au avertizat industria alimentară și retailerii să nu ceară fermierilor prețuri mai scăzute și au reamintit că firmele la care se descoperă practici comerciale abuzive pot fi amendate cu până la 5% din venituri.

Guvernul francez nu poate impune industriei alimentare și retailerilor cât să le plătească fermierilor dar a majorat numărul inspectorilor de la DGCCRF (Direcția Generală a Concurenței, Consumului și a Înlăturării Fraudei) pentru a verifica dacă sunt urmate procedurile legale cerute la negocierea contractelor.

"Pe fondul dificultăților cu care se confruntă crescătorii de animale din Franța, miniștri le-au explicat clar reprezentanților industriei alimentare și retailerilor că nu va fi acceptabil ca în 2016 negocierile comerciale să ducă la prețuri mai scăzute, în special la produsele lactate", se arată în declarație comună a miniștrilor Agriculturii și Economiei. Oficialii au adăugat că sunt pregătiți să înăsprească reglementările dacă acest obiectiv nu va fi îndeplinit și că au demarat un audit al sectorului alimentar.

"DGCCRF va controla cum decurg negocierile astfel încât orice practici abuzive să fie imediat sancționate", au afirmat Stephane Le Foll și Emmanuel Macron.

Carrefour a cerut furnizorilor să accepte prețuri mai scăzute, ca o precondiție pentru începerea negocierilor, iar ministrul Economiei a avertizat că aceste practici ar putea fi sancționate în instanță, susține publicația franceză Le Figaro.

Acțiunile Carrefour, grup prezent și în România, au scăzut săptămâna trecută cu 7%, iar în ultimele trei luni au înregistrat un declin de 24%.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

3 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…