Franța: Șeful Statului Major Interarme a demisionat în urma unor neînțelegeri cu președintele Macron

Franța: Șeful Statului Major Interarme a demisionat în urma unor neînțelegeri cu președintele Macron

Șeful Statului Major Interarme francez Pierre de Villiers, în conflict cu președintele Emmanuel Macron pe tema bugetului apărării, a demisionat miercuri la o săptămână după ce a fost chemat la ordin în mod ferm de către șeful statului francez, relatează AFP și DPA.

''În circumstanțele actuale, consider că nu mai sunt în măsură să asigur durabilitatea modelului armatei în care cred pentru a garanta protecția Franței și a francezilor, astăzi și mâine, și să susțin ambițiile țării noastre. În consecință, mi-am asumat responsabilitățile prezentând astăzi demisia președintelui Republicii și pe care acesta a acceptat-o'', se arată într-un comunicat difuzat de generalul Villiers.

Menținerea în funcție a șefului Statului Major al armatei franceze a preocupat de mai multe zile mediile militare, în timp ce Emmanuel Macron și-a intensificat criticile. Șeful statului i-a adresat critici cu privire la economiile anunțate în bugetul apărării.

''Am vegheat întotdeauna, de la numirea mea, la menținerea unui model de armată care să garanteze coerența între amenințările care apasă asupra Franței și Europei, misiunile armatelor noastre care nu încetează să crească și mijloacele de dotare și bugetare necesare pentru a le îndeplini'', a declarat generalul Villiers, menționând că deține funcția de șef de Stat Major de trei ani și jumătate.

''În cel mai strict respect al loialității, care nu a încetat niciodată să fie fundamentul relației mele cu autoritatea politică și reprezentarea națională, am considerat că este de datoria mea să împărtășesc rezervele pe care le am, în mai multe rânduri, cu ușile închise, cu transparență totală și adevăr'', a adăugat generalul francez.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...