Franţa va atinge ţinta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2024 (Macron)

Franţa va atinge ţinta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2024 (Macron)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că ţara sa va atinge în anul 2024 ţinta convenită de NATO de alocare a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, coeziunea în interiorul Alianţei fiind posibilă, în opinia sa, doar dacă povara financiară este împărţită ''echitabil'', transmite Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a admonestat puternic statele membre ale NATO pentru că nu ating această ţintă mai curând.

Pe lângă Statele Unite, care cheltuiesc 3,5% din PIB pentru apărare, doar Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia respectă deja acest angajament.

Vorbind într-o conferinţă la summitul de la Bruxelles, Macron a declarat că Trump a reafirmat angajamentul Statelor Unite faţă de Alianţa Nord-Atlantică, în pofida îndoielilor exprimate anterior.

Franţa alocă în prezent 1,8% din PIB pentru bugetul de apărare. AGERPRES


populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

4 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

5 Jurnalist pro-rus, printre primii pe listele AUR pentru Senat. Ce declaraţii făcea la Ambasada Rusiei?