Franţa va oferi ''protecţie consulară'' jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului lui Putin

Franţa va oferi ''protecţie consulară'' jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului lui Putin

Franţa este gata să ofere o "protecţie consulară" jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, fie la ambasadă, fie acordându-i azil, a anunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, cerând Moscovei "claritate deplină" asupra situaţiei sale, potrivit France Presse.

"Vom lansa demersuri vizând oferirea unei protecţii, fie la ambasadă, fie acordându-i azil colegei dumneavoastră" de breaslă, a afirmat Emmanuel Macron, adăugând că va avea "ocazia în cursul viitoarei sale discuţii cu preşedintele Putin de a propune această soluţie într-un mod direct".


Foto: (c) DSK/EPA


Comisia Europeană a denunţat marţi "dispariţia" Marinei Ovsiannikova, jurnalista rusă care a intrat în direct luni seara în timpul transmisiunii principalului buletin de ştiri al zilei "Vremia" de pe Pervâi Kanal (Canal unu) al televiziunii publice ruse, agitând în faţa camerelor o pancartă împotriva războiului în Ucraina, potrivit EFE.

"Marina a fost arestată şi a dispărut. Avocaţilor ei nu le este permis să o contacteze", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Peter Stano, care a afirmat că jurnalista 'a adoptat o atitudine morală curajoasă şi a îndrăznit să se opună minciunilor Kremlinului".

Potrivit unui responsabil al grupului pentru protecţia drepturilor omului "Agora", Pavel Cikov, Ovsiannikova a fost reţinută de poliţie - aşa cum au şi relatat Sputnik şi Pervîi Kanal, unul dintre principalele posturi ale televiziunii de stat ruse - şi o anchetă a fost deschisă în ceea ce el a calificat drept "accident cu un intrus".

Jurnalista a intrat pe platoul de filmare şi a afişat în spatele crainicei o pancartă cu mesajul "Nu războiului! Puneţi capăt războiului! Nu daţi crezare propagandei! Aici vă mint! Ruşi sunt împotriva războiului!" .


Foto: (c) Marina Ovsyannikova/via REUTERS


Pe reţelele de socializare a circulat şi un videoclip al jurnalistei, de 44 de ani, mamă a doi copii mici, care a numit operaţiunile de război actuale ale Rusiei împotriva Ucrainei drept "agresiune", dând vina direct pe preşedintele Vladimir Putin.

După ce a spus că îi este "foarte ruşine" să lucreze pentru Pervîi Kanal pentru că minte, ea a acuzat televiziunea de stat că "a zombificat poporul rus" şi şi-a îndemnat concetăţenii să iasă în stradă la proteste împotriva războiului în Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...