Franța/chinez ucis la Paris: 6.000 de manifestanți și unele incidente (poliția)

Franța/chinez ucis la Paris: 6.000 de manifestanți și unele incidente (poliția)

Peste 6.000 de persoane, potrivit poliției franceze, au manifestat duminică la Paris pentru a protesta față de uciderea de către un polițist a unui chinez, miting punctat de ciocniri cu forțele de ordine, transmite AFP.

În mijlocul banderolelor "Adevăr, justiție, demnitate" și afișelor "Iubesc Franța" sau "Pentru pace, justiție! Împotriva violenței", manifestanții, cu trandafiri albi în mână, s-au întâlnit la orele după-amiezii în Piața Republicii pentru "un miting de comemorare" la apelul mai multor asociații ale comunității chineze.

Ei au păstrat un minut de tăcere lângă statuia din centrul pieței, în jurul căreia a fost întinsă o banderolă cu sloganul "Poliție criminală, vrem dreptate" și fotografia lui Liu Shaoyao, un tată de familie în vârstă de 56 de ani ucis de un polițist, la 26 martie, la domiciliul său din arondismentul XIX.

La fel ca la precedentele proteste organizate în ultima săptămână, manifestația a fost marcată de incidente.

Protestatarii, tineri și mai puțin tineri, din rândul comunității asiatice sau nu, au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle, fructe și ouă, în direcția forțelor de ordine, a constatat un fotoreporter al agenției France Presse.

Polițiștii au replicat mai ales cu gaze lacrimogene în cursul acestor violențe ce au durat peste o oră, potrivit aceleiași surse.

Înainte de izbucnirea incidentelor, Sacha Lin Jung, din partea asociației Chinez rezident în Franța — care a fost unul dintre organizatori—, a explicat: "Vrem să facem presiuni și să susținem familia pentru a stabili adevărul și a lupta împotriva violențelor poliției".

În mulțime, Chen Hui, 21 de ani, a afirmat că a venit "pentru a nu fi următorul ucis de un polițist", deoarece are sentimentul că membrii comunității asiatice sunt "ținta" violențelor.

Potrivit poliției, Liu Shaoyao a fost împușcat de un polițist pentru că agresa un alt agent cu o foarfecă, versiune dezmințită în bloc de familia acestuia.

Beijingul a cerut public să se facă lumină asupra circumstanțelor acestui deces. Prefectul poliției din Paris a subliniat sâmbătă, cu prilejul unei întâlniri cu ambasadorul Chinei, "prioritatea" acordată securității comunității asiatice.

O ancheta a fost deschisă de Inspecția generală a poliției naționale, mai scrie AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…