Fratele lui Paul Stănescu demisionează de la ANRE/PSD îl va propune pe rusofilul Iulian Iancu, autorul legii offshore care a alungat Exxon din România

Fratele lui Paul Stănescu demisionează de la ANRE/PSD îl va propune pe rusofilul Iulian Iancu, autorul legii offshore care a alungat Exxon din România

Fratele lui Paul Stănescu, Alexandru Stănescu, va demisiona săptămâna viitoare din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), unde fusese numit la sfârșitul anului trecut, au declarat pentru g4media.ro surse din PSD.

Numirea lui Stănescu a fost puternic criticată în spațiul public. Fratele secretarului general al PSD nu are nici o legătură cu domeniul energiei, ci s-a remarcat cu afaceri în agricultură. Fost deputat în legislatura trecută, Stănescu a fost vicepreședinte la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Potrivit surselor g4media.ro , PSD ar urma să-l propună în locul lui Stănescu pe Iulian Iancu, un alt personaj controversat. Iulian Iancu, președintele comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, a fost unul dintre oamenii-cheie din PSD care au instrumentat modificarea legislației ce a avut ca rezultat plecarea companiei americane ExxonMobil din România.

Toate aceste numiri controversate la o instituție cheie din domeniul energiei au loc pe fondul crizei majore din energie și a facturilor mărite la gaze și curent.

G4Media.ro a scris despre Iulian Iancu că este preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor şi cel mai influent politician PSD în tematica energiei. El a candidat la parlamentarele din 2016 în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. De altfel, Comânescu a reuşit să-şi impună apropiaţi în conducerea unor instituţii de stat cu implicare în energie. La fel ca alţi furnizori de servicii din industrie, Grup Servicii Petroliere vizează obţinerea de contracte în Marea Neagră.

Iancu s-a remarcat în 2017 prin atacuri furibunde la ziarişti, companii energetice şi la adresa Marianei Gheorghe, CEO Petrom la acel moment. Astfel, în noiembrie 2017, Iulian Iancu declara, potrivit HotNews.ro, că va solicita oficial organelor de investigaţii monitorizarea relaţiei dintre unele publicaţii media şi o parte dintre companiile vizate de ancheta parlamentară privind ANRE. În octombrie 2016, tot el o ameninţa pe Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, cu sesizarea DIICOT şi DNA dacă nu vine la comisia parlamentară de anchetă a ANRE.

Iancu a fost acuzat în mai multe rânduri că face jocurile Gazprom. Prima astfel de referire datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, colegul din PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele căştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL, Ludovic Orban, să-i plătească deputatului PSD Iulian Iancu daune morale de 20.000 lei, după ce liderul liberal l-a acuzat pe preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor că este „omul companiei Gazprom” şi „torpilează” construcţia conductei de gaze BRUA, transmite Agerpres. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...