Freedom House: Opt organizaţii îşi exprimă dezacordul faţă de amendamentul care oferă 'super-imunitate' magistraţilor

Freedom House: Opt organizaţii îşi exprimă dezacordul faţă de amendamentul care oferă 'super-imunitate' magistraţilor

Opt organizaţii îşi exprimă dezacordul faţă de "super-imunitatea" oferită magistraţilor contra desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, acestea precizând că "trocul" este inadmisibil şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat.

Potrivit unui comunicat al Freedom House România transmis, joi, AGERPRES, organizaţiile semnatare au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) de către Camera Deputaţilor şi îşi exprimă 'profundul dezacord faţă de amendamentul care conferă super-imunităţi procurorilor şi judecătorilor'.

"Justiţia poate fi făcută doar de către instanţe, nu şi de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistraţii corupţi şi certaţi cu legea. Trocul 'super-imunitate' contra 'desfiinţarea SIIJ' este inadmisibil şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor este inacceptabil şi va diminua mult încrederea în justiţie" se precizează în comunicat.

Organizaţiile solicită să se respecte programul de guvernare, care prevede desfiinţarea necondiţionată a SIIJ, "nu o nouă imunitate pentru magistraţi".

Semnatarii sunt Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timişoara, Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului, Asociaţia Valoare Plus, Asociaţia Centrul Syene pentru Educaţie şi Asociaţia Femeilor Românce din Italia.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale