Fructele proaspete asigură protecția împotriva crizelor cardiace și a atacurilor vasculare cerebrale (studiu)

Fructele proaspete asigură protecția împotriva crizelor cardiace și a atacurilor vasculare cerebrale (studiu)

Consumul zilnic de fructe proaspete exercită un important efect protector împotriva infarctului de miocard și al accidentului vascular cerebral (AVC) - este concluzia unei noi demonstrații a avantajelor unei alimentații bogate în fructe (și legume), surse majore de substanțe benefice, cu proprietăți antioxidante, scrie joi passionsante.be.

Coordonat de o echipă de cercetători britanici și chinezi, studiul a cuprins circa 500.000 de persoane cu vârste între 30 și 79 de ani. Cercetătorii au vizat legătura între consumul obișnuit de fructe și riscul de accident cardiac și cerebral, luând în considerare parametri precum vârsta, fumatul sau consumul de alcool.

Rezultatul a fost destul de spectaculos, dovedindu-se că aportul zilnic de fructe, față de un consum slab sau inexistent, reduce cu circa 30% riscul de infarct de miocard (criză cardiacă) și cu aproape același procent pe cel de AVC, îndeosebi AVC hemoragic (ruperea unui vas, cu hemoragie cerebrală). În plus, amatorii de fructe proaspete prezintă o presiune arterială și o glicemie mai bune.

Cercetătorii nu exclud ca și alte elemente să intervină, care țin de un mod de viață global în general mai sănătos în rândul marilor consumatori de fructe, însă apreciază totuși că fructele duc la scăderea "semnificativă" a riscului de eveniment cardiovascular și cerebral major.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...