FT: Membrii UE consideră că planurile de intrare accelerată a Ucrainei în comunitate sunt nerealiste

FT: Membrii UE consideră că planurile de intrare accelerată a Ucrainei în comunitate sunt nerealiste

Conducerea UE nu ar trebui să dea speranțe false Ucrainei că va putea să se alăture comunității în următorii ani. Reprezentanții mai multor capitale europene au avertizat Bruxelles -ul despre acest lucru, după cum scrie marți ziarul Financial Times.

Ucraina se va putea alătura UE numai după încheierea conflictului cu Rusia. Foto: Arhiva Adevărul

Diplomați europeni de rang înalt au declarat publicației că declarațiile șefului Consiliului European, Charles Michel și ale colegilor săi despre necesitatea „cât mai curând posibil” de a accepta Ucraina în UE au creat așteptări nerealiste la Kiev.

"Decalajul dintre promisiuni și realitate crește de ceva vreme. Ne apropiem de momentul în care va deveni prea mare", a spus unul dintre interlocutorii ziarului. Un alt diplomat a declarat pentru Financial Times că „retorica este în conflict cu realitatea” și „Ucraina nu este pregătită pentru aderarea rapidă la UE”.

O sursă din delegația uneia dintre țările europene în Consiliul UE a declarat anterior că liderii UE nu vor promite Ucrainei un proces accelerat de aderare la comunitate la un summit bilateral care va avea loc pe 3 februarie. Țările UE vor fi de acord că Ucraina a parcurs un drum lung, a făcut progrese semnificative în reforme, dar nu va exista nicio promisiune de aderare accelerată, a spus sursa. El a adăugat că ţările din estul UE sunt în favoarea unui proces accelerat pentru Ucraina.

După cum a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmygal săptămâna trecută, autoritățile țării se așteaptă ca aceasta să adere la UE în mai puțin de doi ani de la începerea negocierilor privind intrarea sa în comunitate. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky consideră că negocierile de aderare la UE ar trebui să înceapă anul acesta.

La 23 iunie 2022, șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la comunitate. Datele pentru începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE nu au fost încă stabilite. La Bruxelles, s-a spus că Kievul trebuie să muncească din greu și să realizeze reforme importante pentru a merge mai departe pe calea aderării la Uniunea Europeană.

UE a mai remarcat că Ucraina se va putea alătura comunității numai după încheierea conflictului armat de pe teritoriul țării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro