Fugarul Bivolaru, în detenție în Franța înaintea unei audieri pentru a fi predat României (AFP)

Fugarul Bivolaru, în detenție în Franța înaintea unei audieri pentru a fi predat României (AFP)

Fugarul român Gregorian Bivolaru, arestat la Paris vineri, a fost plasat sâmbătă în detenție provizorie în așteptarea unei audieri pentru a fi predat României, unde acest fondator al unei secte este acuzat de pedofilie, informează France Presse, citând o sursă judiciară.

Acest bărbat de 64 de ani, fondator al sectei controversate MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut), a fost condamnat în absență în 2013 de justiția româna la șase ani de închisoare pentru agresiune sexuală asupra unei minore, acuzație pe care el o respinge.

Înscris pe lista de "most wanted" (cei mai căutați) a Europol, Bivolaru a fost arestat în nord-vestul capitalei franceze, potrivit unei surse din poliție. Fiecare țară din Uniunea Europeană poate introduce două nume în acest fișier vizibil pe internet, notează AFP. De exemplu, acolo figurează Salah Abdeslam, acuzat de participare la atentatele din 13 noiembrie la Paris.

Sâmbătă, lui Bivolaru i s-a adus la cunoștință conținutul unui mandat de arestare european de către un magistrat al parchetului general din Paris, înainte de a fi plasat în arest preventiv de către un judecător al curții de apel, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

El va compărea miercuri în fața camerei de instrucție a curții de apel unde va fi întrebat dacă este de acord sau nu să fie predat autorităților române. În al doilea caz, magistrații vor avea douăzeci de zile pentru a decide cu privire la predare, iar hotărârea poate fi casată, mai notează AFP.

Gregorian Bivolaru, care a fugit de mai mulți ani din țară, "a putut beneficia"de "numeroase ramificații" și "sprijin" în toată această perioadă datorită adepților MISA, potrivit unor surse din poliția franceză.

MISA încurajează în special practica yoga și a făcut furori în Europa unde și-a creat "ashramuri". Ea provoacă polemici și unii membri sau centre au făcut obiectul unor anchete ale poliției în Europa, mai ales pentru suspiciuni de prostituție, respinse de organizație.

Inculpat în 2004 în România pentru relații sexuale cu minoră și trafic de minori, el a fugit și a fost arestat în Suedia în 2005. Dar această țară a refuzat să-l extrădeze și i-a acordat statutul de refugiat politic, considerând că el a fost lipsit de dreptul la un proces echitabil în România. De atunci, el era căutat activ, amintește France Presse.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…