Furtul monedei din aur de 100 de kilograme: patru membri ai unui clan arab, arestați în Germania

Furtul monedei din aur de 100 de kilograme: patru membri ai unui clan arab, arestați în Germania

Poliția germană a arestat patru persoane suspectate că au fost implicate în furtul unei monede din aur uriașe, cu greutatea de 100 de kilograme, pe care era gravată efigia reginei Angliei, dintr-un muzeu din Berlin, informează AFP.

Identitatea celor patru bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, nu a fost dezvăluită, dar, potrivit anchetatorilor, ei fac parte dintr-un clan arab asociat cu crima organizată. Alte nouă persoane apropiate de același clan se află, de asemenea, în atenția Poliției germane.

Moneda din aur nu a fost însă recuperată, iar autoritățile sunt de părere că aceasta a fost "ori tăiată în bucăți mai mici, ori expediată în străinătate", a precizat Carsten Pfohl, directorul secției penale din cadrul Poliției germane.

"Din păcate, trebuie să plecăm de la principiul că moneda a fost parțial sau în totalitate vândută", a subliniat el în cadrul unei conferințe de presă. "Speranțele mele de a recupera chiar și fragmente mai mici din această monedă sunt din păcate destul de mici", a adăugat Carsten Pfohl.

Se pare că autorii jafului au folosit informații furnizate de un angajat al unei companii subcontractante care a colaborat cu Muzeul Bode. Hoții încercaseră deja de două ori în trecut să comită acest furt.

Aproximativ 300 de polițiști au participat la mai multe raiduri în Berlin și în zonele limitrofe capitalei germane în cadrul acestei operațiuni ce a vizat arestarea suspecților și obținerea unor probe din mai multe apartamente.

Două locuințe și un magazin de bijuterii au fost percheziționate în cartierul Neukoelln din Berlin. În total, 14 clădiri au făcut obiectul unor descinderi ale Poliției germane în zorii zilei de miercuri.

Potrivit Poliției, suspecții arestați miercuri seamănă cu persoanele care apar în imaginile surprinse cu ajutorul camerelor CCTV la momentul furtului.

Pe 27 martie, trei persoane s-au deplasat pe jos pe lângă liniile de tren din apropierea gării Hackescher Markt, au proptit o scară de peretele Muzeului Bode și au pătruns în clădire.

Spectaculosul furt a avut loc luni dimineața la ora locală 03:30 (01:30 GMT).

Cei trei au furat o monedă comemorativă din aur având o greutate de 100 de kilograme, cunoscută drept ''Big Maple Leaf'' ("Marea frunză de arțar"), emisă de Monetăria Regală din Canada în 2007. Hoții au transportat moneda cu o roabă pe care au găsit-o în interiorul clădirii.

Moneda are o valoare nominală de 1 milion de dolari canadieni (745.000 de dolari), însă prețul de piață pentru cele 100 de kilograme de aur depășește 4 milioane de dolari.

Realizată în serie foarte limitată — doar cinci exemplare în lume — moneda are un diametru de 53 de centimetri și o grosime de 3 centimetri.

Aceasta a fost adăugată colecției de monede de mare valoare a muzeului Bode în anul 2010.

Moneda are imprimată pe una dintre fețe un profil al reginei Elisabeta a II-a, iar pe cealaltă față are gravată frunza de arțar a Canadei.

Muzeul Bode, celebru pentru sculpturile și "cabinetul său de medalii", se află în centrul Berlinului și aparține Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”