Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani

Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani

Starea de sănătate a scriitorului Gabriel Garcia Márquez, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, a fost caracterizată de medici „extrem de fragilă“ , a precizat luni familia, în urma unor informaţii apărute în presă conform cărora cancerul limfatic de care suferea scriitorul columbian a recidivat.

În cursul aceleiaşi zile, cotidianul mexican El Universal, citând „surse demne de încredere”, a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian în urmă cu 15 ani, precizând că boala a recidivat şi se extinde la plămâni, ganglioni şi ficat.

Potrivit acestei publicaţii, familia şi medicii au stabilit de comun acord să nu îl supună pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci să îi asigure o „îngrijire paliativă” la domiciliu.

Cu toate acestea, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat, miercuri, că scriitorul suferea de o „pneumonie”, care se afla „sub control”, şi nu de un cancer limfatic, aşa cum a scris presa din Mexic în ultimele zile.

Stabilit în Mexic din 1961, cu o perioadă de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona şi Havana, Garcia Marquez s-a retras de câţiva ani din viaţa publică, iar în timpul scurtelor sale apariţii la diverse evenimente, nu a făcut nicio declaraţie presei.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Această carte este considerară una din cele mai bune opere ale realismului magic la nivel mondial.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez locuieşte în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În acel moment, scriitorul columbian era cel de-al al patrulea scriitor latino-american care a primit acest premiu. Fiind considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea.

În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).

Ştire în curs de actualizare

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...