Gabriela Firea a fost de acord cu achitarea unei părți din datoria RADET către ELCEN

Gabriela Firea a fost de acord cu achitarea unei părți din datoria RADET către ELCEN

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, miercuri, în urma unei discuții cu ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, și cu directorul general ELCEN, Marcel Nicolaescu, că în următoarea ședință a CGMB se va lua o decizie în ceea ce privește achitarea unei sume de aproximativ 70 de milioane de lei din datoria RADET către ELCEN, reprezentând subvenția restantă a PMB pentru ultimele șase luni.

Firea a reamintit și intenția de a propune în următoarea ședință a CGMB o rectificare bugetară, în baza căreia RADET să beneficieze de 3,5 milioane de euro, sumă necesară pentru reparațiile urgente care trebuie efectuate la rețelele cele mai afectate.

"La rugămintea noastră expresă ca cele 3,5 milioane de euro, bani care vor merge de la CGMB către RADET pentru reparații urgente, în vederea pregătirii pentru sezonul de iarnă, rugămintea din partea ministerului a fost aceea ca suma să fie completată cu o altă sumă care să reprezinte datoria cea mai presantă, și anume subvenția neachitată de către PMB în ultimele șase luni către ELCEN. Am agreat acest mod de lucru, pentru că nu este un mod corect de a te raporta la colaboratorii pe care îi ai, la entitățile economice, și anume să nu îți plătești datoriile, mai ales atunci când există această posibilitate. Eu am moștenit această situație, câteva luni nu s-a mai plătit subvenția din partea PMB, subvenție care putea să fie plătită", a spus primarul general.

În acest sens, Gabriela Firea a precizat că a avut marți o întâlnire cu reprezentanții Direcției Economice, discuție din care a reieșit că aceste sume existau, iar datoria putea fi achitată.

"Am stabilit de comun acord să ne întâlnim cât mai grabnic pentru ca împreună cu Direcția Economică să stabilim exact care este eșalonarea pentru plata acestor sume. Cea mai importantă va fi în momentul în care se va acorda și suma pentru reparații și, ulterior, vom stabili de comun acord un grafic de plăți, care să fie constant, predictibil și în interesul atât al RADET, cât și al ELCEN", a spus Firea.

Ea a subliniat că atât RADET, cât și ELCEN au sume mari de încasat din datorii și că trebuie găsite soluții potrivite acestui moment, fără a se "plânge de greaua moștenire", dar pregătind totodată Capitala pentru sezonul rece.

"Și RADET, la rândul său, ca regie, are de încasat de la terțe instituții, peste 260 de milioane de euro, dintre care aproximativ 160 de milioane de euro, din perioada 2007 — 2011, de la Ministerul Administrației și Internelor, sumă care ar trebui să poată fi recuperată în perioada următoare, tocmai pentru a nu interveni prescripția", a precizat ea.

Firea a menționat că, în cadrul întrevederii, s-a discutat și despre modalități de realizare a reviziilor din partea ELCEN și a reparațiilor de către RADET, printr-un plan comun, în vederea unei mai bune coordonări. Un alt obiectiv este reluarea funcționării dispeceratului comun ELCEN — RADET.

Primarul general a subliniat că în prezent nu se pune problema unei creșteri a prețului la energia termică pentru bucureșteni.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

5 Așa o fi?