Galați: Anchetă în cazul unei informaticiene din comisia de bacalaureat, decedată la locul de muncă

Galați: Anchetă în cazul unei informaticiene din comisia de bacalaureat, decedată la locul de muncă

Reprezentanții Poliției Galați, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) și cei ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) au declanșat anchete în cazul unei femei de 42 ani, informatician la un colegiu din municipiu, care făcea parte din comisia de bacalaureat și care a decedat luni în urma unui infarct, cel mai probabil din cauza oboselii.

Rozina Miron, informatician la Colegiul "Al. I. Cuza" din Galați, a suferit, luni seara, un stop-cardio respirator în timp ce era la muncă. Ea fost a preluată cu o ambulanță și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean din Galați, dar în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de cadrele medicale, a fost declarat decesul.

În momentul în care a suferit infarctul, ea s-ar fi ocupat de introducerea unor date legate de examenul de Evaluare Națională la Colegiul "Al. I. Cuza" după ce, în prima parte a zilei, s-a ocupat de examenul de bacalaureat la Liceul "Emil Racoviță", unde era secretarul comisiei.

"Era în comisia de bacalaureat, dar se ocupa de introducerea datelor în sistemul informatic și la Evaluarea Națională. A murit după ce a lucrat 11 ore. Își desfășura activitatea ca informatician și probabil făcea lucrări de descărcare de subiecte, teme, când s-a întâmplat, la Liceul Cuza, la Evaluarea Națională. Știu că luni, la ora 18,09, ar fi decedat, i s-a făcut rău în liceu. Dacă începuse programul la ora 7,00, era ora 18,00, deci 11 ore de muncă. Am înțeles din unele discuții că făcuse, să zic așa, naveta între acest liceu și Liceul Racoviță", a declarat, miercuri, liderul Sindicatului Liber Educația, Adrian Andrășescu.

Liderul de sindicat a mai spus că femeia se afla în conflict cu conducerea Colegiului "Al. I. Cuza".

"Am fost contactat vineri, m-a sunat și mi-a spus că este în conflict cu doamna directoare, că nu mai suportă persecuțiile la care este supusă și că vrea să vin în școală să mediez conflictul, dar după Bacalaureat, să nu aibă copiii de suferit. Nu mi-a dat detalii de la ce a pornit conflictul, dar se vedea că este marcată de acest conflict. Apoi, sigur, că lucrând atât de multe ore, apar și greșeli. Urma să apară în fața comisiei de disciplină a liceului pentru pentru atitudine ireverențioasă față de conducerea școlii, că nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu, așa am înțeles. Era supusă presiunilor din partea directoarei, probabil ca să o dea afară să vină altcineva în locul ei. Au rămas doi copii în urmă", a afirmat Andrășescu.

Conducerea Colegiului "Al. I. Cuza" a anunțat că decesul femeii a survenit în urma oboselii.

"Noi credem că oboseala și faptul că nu s-a alimentat i-a provocat leșinul. I s-a acordat primul ajutor, am sunat evident la 112, a fost reechilibrată, dusă în ambulanță și acolo a făcut stop cardio-respirator. A leșinat efectiv și noi credem că este vorba de anemie, oboseală. În momentele în care există examene naționale vă dați seama că mai sunt și puncte de vedere divergente, probleme de organizare interioară care se rezolvau până la urmă, nu era nimic grav. Nouă tuturor ne pare sincer rău de ceea ce s-a întâmplat, dar nu este nimeni de vină de oboseală, de stres, probabil și probleme personale. Noi nu avem nicio culpă în acest final tragic", a declarat directorul instituției de învățământ, Iulia Chirnoagă.

Conducerea ISJ Galați a demarat o anchetă în urma decesului femeii.

"S-au făcut verificări și urmează să vedem concluziile. Probabil a fost vorba de surmenaj. Este o tragedie. Știm că era în conflict cu conducerea școlii și urma să apară în comisia de disciplină, vom vedea concluziile verificărilor", a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați, Oana Enache.

O anchetă a fost declanșată și de polițiști.

"În urma unei sesizări de la spital primite la Secția 2 de Poliție, conform procedurilor, s-a deschis un dosar de cercetare pentru ucidere din culpă", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, Andreea Rogojină.

Cazul a intrat și în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați care a demarat o anchetă, mai ales că în urmă cu numai două săptămâni, șeful instituției, Ionel Petrea, a declarat că este îngrijorător faptul că mai mult de jumătate dintre evenimentele mortale înregistrate anual sunt patologice.

"Îngrijorător este faptul că a crescut numărul morților patologice. Sunt lucrători care cad din picioare și își dau duhul în activitatea pe care o desfășoară din cauze naturale, din cauze patologice, motiv pentru care am reiterat ideea de a se face controale medicale competente pentru a se stabili cu adevărat aptitudinea lucrătorului pentru a desfășura activități la locul de muncă. Mai mult de jumătate dintre evenimentele mortale înregistrate sunt patologice. Dacă noi avem 20-22 de evenimente mortale într-un an de zile, 10-12 sunt patologice, și este îngrijorător", a spus Petrea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”