Galați: Explozia din blocul de garsoniere s-a produs de la o țigară

Galați: Explozia din blocul de garsoniere s-a produs de la o țigară

Explozia din blocul de garsoniere din Galați, în urma căreia a murit o fetiță de un an și jumătate și au fost rănite alte patru persoane, dintre care doi copii, s-a produs în momentul în care un bărbat și-a aprins țigara în locuința unde se produsese o acumulare de gaze, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță.

* Un copil de un an a murit în urma exploziei din blocul din Galați

* Galați: O parte dintre locatarii cu apartamentele distruse de explozie vor fi cazați la Centrul de Primiri Urgențe al Primăriei

Potrivit acestuia, din datele strânse în ancheta deschisă de pompieri, explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze într-un apartament, cel mai probabil provenit de la o butelie defectă. Explozia s-ar fi declanșat în momentul în care proprietarul a încercat să își aprindă o țigară.

Vecinii bărbatului din cauza căruia s-a produs explozia susțin că omul consuma frecvent băuturi alcoolice. Informația nu a fost însă confirmată de autorități.

Sâmbătă noaptea, șase locatari din blocul afectat au dormit la Centrul de Primiri Urgențe a Primăriei Galați, în timp ce alții au înnoptat la rude ori prieteni. Doar locatarii de la parter, etajul I, II și parțial III s-au reîntors în apartamente.

''Se fac analize pentru a se vedea dacă structura de rezistență a blocului a fost afectată. Pentru siguranță, au fost scoase din bloc toate buteliile din apartamente. În total am expertizat 21 de apartamente cu distrugeri, din care cinci au distrugeri masive. Este vorba de structura de rezistență și planșeele de la etajul III. La etajul IV, din cauza suflului exploziei, plafonul s-a ridicat și apoi a coborât, iar din trei garsoniere, acum e doar una. Pereții despărțitori sunt dărâmați. Colegii mei au vorbit cu proprietarul în al cărui apartament s-a produs explozia și acesta a spus că și-a aprins o țigară, după care nu mai știe nimic", a adăugat Chiriță.

La fața locului s-au aflat, duminică, primarul, prefectul, jandarmi și pompieri. De asemenea, preotul Daniel Zlate, de la Parohia Sf. Ana, a adus, împreună cu câțiva enoriași, pungi cu alimente pe care le-a împărțit locatarilor afectați.

În funcție de concluziile specialiștilor, Primăria Galați va lua fie decizia alocării de fonduri pentru repararea apartamentelor afectate de explozie, fie alocarea de fonduri pentru găsirea de alte spații de locuit pentru familiile sinistrate.

"Vom începe anchete sociale, pentru a vedea câți oameni au nevoie de adăpost. Mâine (n.r. — luni) vom convoca din nou comandamentul de urgență pentru a se aloca sumele necesare din rezerva bugetară a primarului, pentru a pune în siguranță structura imobilului sau pentru a aplica alte soluții. (...) Suntem pregătiți să le asigurăm acoperiș deasupra capului, să le oferim mâncare și un trai decent, prin serviciul Asistență Socială a Primăriei Galați. Este adevărat, nu avem locuințe de intervenție sau necesitate, dar Primăria deține apartamente în oraș. Vom vedea cum le putem atribui, pe o perioadă limitată, locatarilor", a declarat edilul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina