Gazele ruseşti se îndreaptă spre est, via conducta Yamal-Europe, pentru a patra zi la rând

Gazele ruseşti se îndreaptă spre est, via conducta Yamal-Europe, pentru a patra zi la rând

Gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze ruseşti spre Europa Occidentală, funcţiona vineri în mod reverse pentru a patra zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia, arată datele publicate de operatorul german de reţea Gascade, informează Reuters.

Preţul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record la începutul acestei săptămâni, după ce fluxul livrărilor prin conducta Yamal şi-a schimbat direcţia, însă vineri cotaţiile au scăzut. Analiştii se aşteaptă ca preţurile de referinţă în Europa să continue să coboare odată cu redirecţionarea livrărilor de gaze naturale lichefiate dinspre Asia spre Europa, având în vedere că preţurile de pe piaţa europeană sunt mult mai atractive decât în alte părţi.

Rusia susţine că inversarea direcţiei livrărilor nu este o măsură politică, deşi coincide cu creşterea tensiunilor între Moscova şi Occident cu privire la Ucraina. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat joi că funcţionarea conductei Yamal în sistem reverse se datorează lipsei cererilor venite din partea cumpărătorilor.

Gazprom, compania care deţine monopolul pentru exporturile de gaze naturale ruseşti prin conducte, nu a rezervat capacităţi de tranzit via conducta Yamal-Europe pentru ziua de 24 decembrie. În consecinţă, datele operatorului german de reţea Gascade arată că vineri livrările de gaze la punctul de măsurare Mallnow, de la graniţa Germaniei cu Polonia, arată că gazele naturale mergeau dinspre Germania în Polonia la o volum de 1,218 milioane kilowaţi oră (kWh/h) şi ar urma să rămână la acest nivel pe întreg parcursul zilei.

În paralel, datele operatorului slovac de reţea Eustream arată că livrările de gaze ruseşti dinspre Ucraina spre Slovacia via punctul de frontieră Velke Kapusany se situau vineri la 739 Megawaţi-oră, în scădere faţă de volumul înregistrat joi. Însă această scădere era compensată de creştere livrărilor din Cehia în Slovacia, ceea ce înseamnă că livrările din Slovacia spre hub-ul de gaze de la Baumgarten (Austria) sunt relativ stabile comparativ cu ziua precedentă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria