Gazoductul lui Ponta s-a fâsâit! | Gazul românesc nu a trecut Prutul

Gazoductul lui Ponta s-a fâsâit! | Gazul românesc nu a trecut Prutul

Gazoductul Iasi-Ungheni, inaugurat cu mare fast de de premierii Victor Ponta si Iurie Leanca la sfarsitul lunii trecute, ar fi trebui sa transporte deja primele cantitati de gaze romanesti spre Republica Moldova, dar nici vorba de asa ceva. Metanul romanesc nu a trecut Prutul, si chiar daca o face, se va opri la Ungheni pana in 2020, scrie enational.ro

 Gazoductul care conecteaza Republica Moldova la gazele din Romania a fost inaugurat in 26 august de sefii guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. Conform datelor tehnice, conducta poate asigura transportul a 1,5 – 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, mult peste consumul din tara vecina, de 1,1 miliarde de metri cubi anual. E drept ca si Transnistria consuma cam tot atat, ambele state importand aceste cantitati din Rusia. Pe de alta parte, Romania produce anual, in principal prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze, importand din Rusia inca 2,5-3 miliarde de metri cubi de gaze/an. Inaugurarea de la sfarsitul lunii trecute ar fi trebuit sa coincida cu inceperea livrarilor de gaze din Romania catre Republica Moldova, insa nu s-a intamplat deloc asa.

Fara licenta, fara conducte, fara folos

Intreprinderea de stat Vestmoldtransgaz a fost creata special de guvernul Republicii Moldova ca sa asigure transportul gazelor naturale importate prin gazoductul Iasi-Ungheni. De cealalta parte a Prutului nu miroase insa a gaz romanesc. Oficialii de la Chisinau au recunoscut ca metanul nostru nu a trecut Prutul. „Din Romania nu am primit niciun metru cub de gaze”, a declarat seful Vestmoldtransgaz, Iurie Dolghier, citat de Mold-Street. Pe de alta parte, chiar daca ar fi inceput livrarea de gaze romanesti, acestea se vor opri la Ungheni. Unul dintre motive este ca acolo se termina conducta, iar prelungirea ei spre Chisinau si restul tarii costa sute de milioane de euro si s-ar putea finaliza abia in 2020. Un alt motiv il constituie faptul ca Vestmoldtransgaz nu are nici licenta de functionare, nici angajati, iar raionul Ungheni este deja aprovizionat cu gaze de Moldovagaz, care va tine cu dintii de clientiii sai. Una peste alta, gazoductul lui Ponta s-a cam fasait!
  


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Document secret rusesc obținut de Washington Post

5 Foarte interesante amănunte...