Gazprom a acceptat, ''în mod excepţional'', să nu taie gazele Republicii Moldova până vineri

Gazprom a acceptat, ''în mod excepţional'', să nu taie gazele Republicii Moldova până vineri

Gigantul energetic rus Gazprom a acceptat miercuri să nu suspende aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova până vineri, când autorităţile de la Chişinău au promis că vor anula datoria republicii faţă de compania rusă, relatează Reuters, EFE, TASS şi media de peste Prut.

"Guvernul moldovean a cerut Gazprom să nu întrerupă aprovizionarea cu gaze începând de astăzi. În acelaşi timp, partea moldoveană a recunoscut pe deplin legitimitatea acţiunilor Gazprom şi a promis să efectueze integral plăţile curente până vineri, 26 noiembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze, Serghei Kuprianov.

"În mod excepţional, dând dovada de bunăvoinţă şi cunoscând situaţia dificilă cu care s-ar putea confrunta în acest caz cetăţenii Moldovei, Gazprom a fost de acord" să prelungească termenul limită până vineri, a declarat Kuprianov, adăugând că gigantul rus mizează că, pe viitor, Republica Moldova îşi va respecta cu stricteţe toate obligaţiile şi îşi va achita la termen facturile.

Republica Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, promiţând că va achita până la data de 26 noiembrie plata pentru gazul consumat în perioada octombrie-noiembrie, relatează Deschide.md.

Cu câteva ore mai devreme, Gazprom a reamintit Republicii Moldova că miercuri este termenul limită pentru a efectua plata a peste 74 de milioane de dolari pe care îi datorează companiei pentru a evita o întrerupere a aprovizionării.

Concernul rus anunţase luni autorităţile de la Chişinău despre sistarea livrării de gaze naturale în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru gazul furnizat până la data de 22 noiembrie .

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, asigurase luni că guvernul de la Chişinău depune eforturi pentru a rezolva problema plăţii a 74,3 milioane de dolari, factură ce trebuia achitată în data de 22 noiembrie.

Potrivit directorului companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre plata livrărilor din octombrie şi un avans de 50% pentru cele din noiembrie.

Andrei Spînu a anunţat miercuri că executivul moldovean a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată faţă de Gazprom pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată, conform NewMaker.md.

"Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri, 26 noiembrie", a precizat Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie şi avansul pentru luna noiembrie expiră miercuri, iar banii încă nu au fost transferaţi. Compania "Moldovagaz" a acumulat datorii curente faţă de Gazprom în valoare de peste 74 de milioane de dolari.

Această datorie s-a acumulat din cauza achiziţionării gazului în luna octombrie la preţul de peste 790 dolari pe mia de metri cubi, iar tariful la gaze aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferenţa, explică NewMaker.md.

Problema a apărut pentru că, în octombrie, Republica Moldova a trebuit să cumpere gaze de la Gazprom cu 790 de dolari mia de metri cubi, dar a vândut gazul consumatorilor cu 150 de dolari, a declarat Ceban, adăugând că, în acel fel, a apărut un deficit mare la încasări.

Preţul la gaze a fost atât de ridicat pentru că acordul pe termen lung dintre Republica Moldova şi Gazprom a expirat în septembrie şi, deşi compania rusă de gaze l-a prelungit cu o lună pentru a da timp părţilor să negocieze un nou contract, a făcut-o la preţul pieţei, a explicat Ceban, citat de EFE.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar Gazprom ameninţând cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

În cadrul unei conferinţe de presă marţi, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că, prin decizia guvernului, Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferaţi după ce parlamentul va aproba, la 25 noiembrie, aceste modificări la buget. Iar pentru ca Gazprom să nu sisteze livrările de gaze naturale, guvernul va expedia conducerii concernului o scrisoare ce va conţine un plan de achitare a datoriei, conform NewMaker.md.

După ce a ajuns la un nou acord cu Gazprom contra cronometru la 29 octombrie privind furnizarea de gaze pe următorii cinci ani, Republica Moldova va trebui să achite circa 450 de dolari pe mia de metri cubi în noiembrie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București