Gazprom s-a răzgândit. Nu a redus cantitatea livrată Republicii Moldova, dar continuă să o amenințe că o va lăsa fără gaze

Gazprom s-a răzgândit. Nu a redus cantitatea livrată Republicii Moldova, dar continuă să o amenințe că o va lăsa fără gaze

Gazprom continuă să livreze aceeași cantitate de gaze naturale Republicii Moldova, prin stația de măsurare a gazului Sudja din Ucraina, după ce recent a anunțat contrariul și a amenințat că va livra mai puțin.

Gazprom anunță că nu reduce cantitatea de gaze pentru Republica Moldova. FOTO: Arhivă

Concernul rus a anunțat în dimineața zilei de luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că a primit banii din partea Moldovagaz pentru consumul gazelor naturale din luna noiembrie. Fondurile destinate consumatorilor din Republica Moldova, depozitate pe teritoriul Ucrainei au fost primite de la Gazprom, mai precizează reprezentanții companiei ruse. ,,În acest sens, s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze către GIS Sudja pentru tranzitul în Moldova”, au menționat aceștia.

Ei, însă au ținut să reamintească despre amenințările anterioare cu privirea la sistarea livrării gazelor către țara vecină, în cazul în care aceasta nu va achita la timp pentru facturi. ,,Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze, în cazul încălcării plății acestora”, au punctat reprezentanții concernului rus.

Achitare a 50%

Potrivit președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, 50 % din costul gazelor naturale furnizate de Gazprom pentru noiembrie a fost achitat deja în avans, adică o sumă de 21,41 de milioane de dolari. ,, S.A. „Moldovagaz” a asigurat transferul datoriei specificate către „Gazprom”, îndeplinindu-și astfel obligațiile de plată către furnizorul de gaze naturale înainte de termen (pentru noi volume)”, a menționat Ceban.

Recent, concernul rus a anunțat că va scădea, începând cu data de 28 noiembrie, a livrărilor prin stația de măsurare a gazului Sudja, de la frontiera ruso-ucraineană. Reprezentanții Gazprom au invocat faptul că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze, care erau destinate țării vecine.

Replica autorităților de la Chișinău

În replică, șeful ministerului de resort, Andrei Spînu, a declarat că cei de la Gazprom invocă diverse motive pentru a reduce cantitatea de gaze naturale livrată către Republica Moldova. ,,Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate”, a anunțat acesta.

De la 1 octombrie, concernul rus a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului, potrivit reprezentanţilor Executivului de la Chişinău. Astfel, autoritățile sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...