Gena IRF4 este responsabilă pentru încărunțirea părului (studiu)

Gena IRF4 este responsabilă pentru încărunțirea părului (studiu)

Cercetătorii britanici au descoperit că încărunțirea părului se datorează genei IRF4, potrivit unui studiu publicat marți în revista 'Nature Communications', confirmând astfel că acest fenomen nu este motivat numai de capriciile vieții, ci și de moștenirea noastră genetică, informează agențiile France Presse și Reuters.

Simbol al vârstei pentru unii, veritabil atu de seducție pentru alții, calificat drept șic sau neglijabil, părul grizonat a suscitat numeroase opinii — nu întotdeauna dovedite științific — cu privire la cauza apariției sale. Au fost invocate drept cauze stresul, alcoolul și tutunul, lumina puternică a soarelui sau lipsa de vitamine.

"Am găsit o alelă (variantă a unei gene care determină apariția caracteristicilor ereditare diferite — n.r.), care predispune la albirea părului", a explicat pentru AFP Kaustubh Adhikari de la University College din Londra și principalul autor al studiului.

"Am identificat deja genele responsabile pentru chelie și culoarea părului, dar acum este pentru prima dată când se definește o genă legată de îmbătrânirea părului", a adăugat el.

Pentru a identifica această genă o echipă internațională de cercetare a studiat ADN-ul a peste 6.000 de persoane care trăiesc în America Latină, dar au origine — și, prin urmare, tipul de păr — foarte variată.

"Alela de îmbătrânire se observă mai ales în rândul europenilor", spune cercetătorul. "Vârsta medie de începere a albirii părului este de aproximativ 35 de ani pentru caucazieni, puțin sub 40 de ani pentru asiatici și numai peste 45 de ani pentru africani", a precizat specialistul.

Gena IRF4 era deja cunoscută de cercetători pentru implicarea în producerea și stocarea melaninei, pigmentul care determină culoarea părului, a pielii și a ochilor.

"Înțelegerea modului în care gena IRF4 influențează albirea părului ar putea ajuta la modificarea acestui proces, spune Kaustubh Adhikari. "Modificarea genetică pune desigur probleme de etică, dar s-ar putea lua în considerare manipularea genei IRF4 pentru a întârzia îmbătrânirea părului", a comentat specialistul citat de AFP.

Cercetătorii au declarat că identificarea acestei gene ar putea oferi o cale de urmat pentru dezvoltarea unui tratament care ar putea preveni sau ar face reversibilă încărunțirea părului, notează agenția Reuters.

"Un medicament care are efect asupra căii de producere a melaninei în foliculii de păr ca și asupra dezvoltării interne a foliculilor ar putea reduce nevoia de a aplica vopselele externe pe păr după apariția firelor albe. Cu siguranță aceasta este o cale de cercetare de urmărit", a spus Kaustubh.
  
De asemenea, studiul a identificat genele legate de alte trăsături ale părului, între care buclele, grosimea firelor de păr ale bărbii, grosimea sprâncenelor sau predispoziția pentru sprâncenele care se unesc, informează Reuters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Nicio surpriză! Mihaela Rădulescu „rupea paturile” încă de tinerică!