General american: „Filipine e România, China e Rusia, Taiwan e Ucraina”

General american: „Filipine e România, China e Rusia, Taiwan e Ucraina”

Un eventual conflict declanșat în regiunea Indo-Pacifică, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre China și Taiwan, ar fi ceva „oribil”, judecând după amploarea și efectele devastatoare ale actualului război din Ucraina, a declarat zilele trecute generalul-maior Joel Vowell, comandantul forțelor militare ale SUA din Japonia. Generalul american a adăugat că liderii militari japonezi cu care s-a întâlnit „iau notițe” despre ce se întâmplă în Ucraina și a prezentat chiar și o analogie, în acest sens: astfel, în cazul unui conflict în Taiwan, japonezii compară China cu Rusia, Taiwanul cu Ucraina, Japonia cu Polonia și Filipine cu România.

„Principalul scop al forțelor militare ale SUA din Japonia și al colegilor mei din cadrul comandamentului Indo-Pacific este: fără război. Orice conflict în această regiune ar fi unul oribil”, a spus generalul Joel Vowell.

Vowell a dat ca exemplu războiul din Ucraina, care durează deja de un an și două luni și a descris acest conflict drept „oribil” din punct de vedere al dimensiunii sale, numărul de vieți omenești pierdute, distrugeri provocate și al dezastrului umanitar provocat de refugiații forțați să-și abandoneze casele și să fugă de război.

„Ne putem imagina ce ar însemna o conflagrație sau un conflict în Indo-Pacific. Ar fi ceva catastrofal, nu doar din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al costurilor umane, care le-ar depăși sau cel puțin egala pe cele din Al Doilea Război Mondial, cu mii de soldați pierduți într-o săptămână, ceva pentru care nu suntem acum pregătiți și nici nu ne dorim. Nimeni nu își dorește așa ceva”, a spus comandantul militar al armatei americane din Japonia.

Generalul Joel Vowell a adăugat că liderii din regiunea Indo-Pacifică, inclusiv cei japonezi, studiază războiul din Ucraina și „iau notițe”.

„Am vorbit cu mai mulți omologi japonezi despre lecțiile învățate și care ar putea fi folosite în această regiune, iar ei folosesc un model geografic cu ce se înâmplă acum în Europa de Est. Japonezii compară Japonia cu Polonia, Filipine e ca România, China e ca Rusia, iar Taiwanul e Ucraina”, a spus Vowell.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...