General american: SUA trebuie să aibă un avion de generaţia a VI-a înaintea Chinei. Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) este prioritar

General american: SUA trebuie să aibă un avion de generaţia a VI-a înaintea Chinei. Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) este prioritar

În condițiile în care China este "pe cale să dezvolte un avion de vânătoare de generația a șasea", Forțele Aeriene ale SUA trebuie să se asigure că vor avea cu mult înainte o astfel de aeronavă, a declarat recent comandantul Comandamentului Aerian de Luptă (ACC) al U.S. Air Force, generalul Mark Kelly, scrie defenseromania.ro.

"Nu pot să vă spun astăzi ce se întâmplă în China, cu excepția faptului că ei planifică cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist [în octombrie]. Dar vă pot spune ce nu se întâmplă. Ei nu au o dezbatere publică despre importanţa avioanelor de generaţia a VI-a. Și vă pot spune, de asemenea, că sunt pe drumul cel bun", a declarat comandantul ACC, generalul Mark Kelly, în timpul conferinţei Air, Space and Cyber.

Forțele Aeriene ale SUA trebuie "să se asigure că au un avion de generaţia a șasea cu cel puțin o lună înaintea concurenței noastre (n.r. China)", a spus Kelly, potrivit Breaking Defense .

În timp ce unele ţări - inclusiv Statele Unite - au divulgat puține informații despre programele lor militare care urmăresc dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a șasea, China a fost mult mai secretoasă în privința eforturilor sale.

În timpul unui interviu acordat în 2019, Wang Haifeng, designer șef în carul companiei Chengdu Aerospace Corporation (CAC), a declarat că Beijingul efectua, la momentul respectiv, cercetări prealabile pentru dezvoltarea un avion de luptă de generația a VI-a şi să fie gata de utilizare până în 2035.

Deși la momentul respectiv Wang a oferit puţine detalii despre proiectul la care lucrează China, el a subliniat câteva elemente care, în opinia sa, vor caracteriza viitoarea capacitate de luptă a SUA, cum ar fi capacitatea de a face schimb de informaţii cu drone, utilizarea inteligenței artificiale (AI), îmbunătățiri în ceea ce privește caracteristicile stealth.

În prezent, Forțele Aeriene ale SUA sunt pe cale să devină primul utilizator de avioane de luptă de generaţia a șasea, cu condiția să poată începe să opereze Next Generation Air Dominance la timp - "până la sfârșitul deceniului", potrivit secretarului Forțelor Aeriene, Frank Kendall.

Viitorul program secret de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene americane (USAF) ar putea fi cel mai scump program de avioane din istorie.

În mediul tehnico-militar se apreciază, deși nu există confirmări oficiale, că Lockheed Martin lucrează la un avion de recunoaștere hipersonic sau/și poate fi, de asemenea, dezvoltatorul nedezvăluit al avionului de luptă secret de generația a VI-a, cunoscut sub acronimul NGAD (Next Generation Air Dominance), despre care, în septembrie 2020, secretarul-adjunct de la Forțele Aeriene, Will Roper, a anunțat că un prototip deja a zburat, iar performanțele au depășit așteptările.

Cu toate acestea, programul este foarte complex și va fi extrem de costisitor. Toate acestea ar putea duce la potențiale întârzieri ale programului, reducând decalajul dintre calendarul SUA și cel al Chinei.

Kelly a declarat că modul în care China se raportează la dezvoltarea unui avion de luptă de generația a șasea pare să semene destul mult cu cel al Statelor Unite.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar