Generalul american Tod Wolters a fost numit Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa

Generalul american Tod Wolters a fost numit Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa

Generalul american Tod Wolters a fost numit vineri noul Comandant Suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa (SACEUR), preluând această funcţie de la generalul Curtis Scaparrotti, într-o perioadă de ameninţări reînnoite din partea Rusiei, informează dpa.

Această funcţie este "una dintre cele mai dificile şi mai importante poziţii militare din lume", a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul ceremoniei de predare a mandatului care a avut loc în oraşul belgian Mons.

Anterior, Wolters a fost comandantul forţelor aeriene americane în Europa, responsabil pentru apărarea aeriană şi antirachetă a celor 29 de aliaţi ai NATO, în timp ce conducea şi forţele aeriene ale SUA în 104 de ţări din Europa, Africa, Asia, Orientul Mijlociu şi din alte zone.



Generalul Wolters a preluat de la Scaparrotti conducerea a peste 68.000 de soldaţi, marinari, piloţi, puşcaşi marini, membri ai pazei de coastă şi civili în 51 de ţări şi teritorii.

Această schimbare a intervenit în condiţiile în care NATO se pregăteşte pentru probabila desfiinţare a Tratatului ruso-american pentru dezarmare nucleară, care a protejat Europa în ultimii treizeci de ani.

SUA s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în februarie, acuzând Rusia că încalcă prevederile acestuia. Retragerea a declanşat o perioadă de revizuire de şase luni, înainte de rezilierea tratatului, la începutul lui august.

Moscova neagă că ar încălca Tratatul INF şi asigură că este deschisă ideii de a discuta despre propunerea preşedintelui american Donald Trump referitoare la un nou acord cu privire la dezarmarea nucleară la care să participe SUA, Rusia şi China. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”