Generalul Incicaș confirmă că România va cumpăra peste 50 de tancuri americane Abrams

Generalul Incicaș confirmă că România va cumpăra peste 50 de tancuri americane Abrams

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente în podcastul săptămânal al Ministerului Apărării Naționale că urmează să fie trimisă către Parlament cererea privind achiziția de tancuri americane Abrams, scrie defenseromania.ro .

2. Abrams M1A... (abrams--m1a2-sepv3-copy_84701200.jpg)

Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania

Chiar dacă nu cunoaștem încă detalii cu privire la versiunea de tanc pe care Armata o va achiziționa, precum nu avem nici date privind prețul de achiziție, știm însă numărul lor.

Generalul-maior Teodor Incicaș a confirmat că e vorba de un batalion. În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului, cererile noastre privind aprobarea unui batalion de tancuri Abrams”, a confirmat reprezentantul Ministerului Apărării.

De ce a ales România varianta tancurilor americane Abrams?

3. M1 Abrams,... (m1-abrams-sua-transport-avion-tanc_23498800.jpg)

M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Generalul-maior Teodor Incicaș a fost întrebat ulterior „De ce Abrams?”. El a precizat că decizia a aparținut Statului Major al Forțelor Terestre și a fost luată în urma unei evaluări.

Totodată, tancurile Abrams pe care le va achiziționa România vor integra sisteme moderne la cererea Armatei noastre.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie că va fi achiziționat un tanc vechi fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului”, a adăugat generalul Incicaș, care a precizat că sistemul de protecție a Abrams e unul performant iar pe tancuri vor fi integrate echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de Armata noastră.

„De ce (n.r. - alegerea Abrams pentru România)? Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțeloir Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a mai adăugat șeful șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării al României.

Un alt aspect important va fi că achiziția se va face prin procedură G2G (guvern la guvern), în contextul în care achiziția vizează doar un batalion.

„În ceea ce privește acest tanc, fiind un batalion, produsul va fi achiziționat printr-o achiziție de tip guvern la guvern (G2G), el nefiind vândut într-un sistem comercial de tipul relației directe cu compania”, a conchis generalul-maior Teodor Incicaș.


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...