Georgia: Fostul preşedinte Saakaşvili, aflat în detenţie, suferă de tulburări neurologice

Georgia: Fostul preşedinte Saakaşvili, aflat în detenţie, suferă de tulburări neurologice

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare, suferă de tulburări neurologice severe rezultate din tortură şi alte rele tratamente aplicate în detenţie şi care necesită tratament adecvat, a declarat sâmbătă un consiliu independent de medici, informează AFP.

Arestat pe 1 octombrie la întoarcerea după opt ani de exil în Ucraina, Saakaşvili a refuzat să mănânce timp de 50 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa pentru un presupus abuz de putere, acuzaţie pe care a contestat-o.

În vârstă de 53 de ani, acest reformator pro-occidental aflat la conducerea ţării în perioada 2004 - 2013 a reînceput să mănânce după ce a fost transferat pe 20 noiembrie la un spital militar din Gori, în urma îngrijorărilor exprimate de medici.

El a dezvoltat o serie de afecţiuni neurologice care sunt "rezultatul torturii, relelor tratamente, tratamentului medical inadecvat şi grevei prelungite a foamei, a conchis grupul de medici care l-a examinat în detenţie.

Conform comunicatului lor de presă, au fost diagnosticate în special encefalopatia Wernicke, potenţial fatală şi o tulburare de stres post-traumatic.

Unul dintre medici, psihiatra Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa,"care rezultă din torturile psihologice suferite în închisoare, ar putea duce la invaliditate dacă nu primeşte tratament medical adecvat".

La sfârşitul lunii noiembrie, când s-a prezentat în faţa unei instanţe din Tbilisi, Saakaşvili însuşi a denunţat torturile psihologice suferite în detenţie, printre altele privarea de somn şi ameninţările."Toată lumea ştie că nu ar trebui să fiu în închisoare pentru că toate acuzaţiile împotriva mea sunt false şi motivate politic", a declarat Mihail Saakaşvili, cu faţa palidă.

"Am fost torturat, am fost tratat inuman, bătut şi umilit" în detenţie, a spus el.

În perioada în care s-a aflat în greva foamei a slăbit aproximativ 20 de kilograme.

Amnesty International consideră că tratamentul aplicat fostului preşedinte ţine "nu doar de o justiţie selectivă, ci de o răzbunare politică, după toate aparenţele".

Arestarea acestei personalităţi proeminente a opoziţiei georgiene a exacerbat criza politică rezultată în urma alegerilor legislative de anul trecut, un scrutin fraudat, conform opoziţiei, şi a declanşat, de asemenea, cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii zece ani.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că foloseşte acuzaţii penale pentru a pedepsi pe opozanţi politici şi mass-media cu abordare critică.

Premierul Irakli Garibaşvili a stârnit recent controverse când a afirmat că guvernul nu a avut de ales decât să îl aresteze pe Saakaşvili pentru că acesta a refuzat să renunţe la viaţa politică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România