Germania: 314 minori, victime ale abuzurilor sexuale în dioceza din Köln (raport)

Germania: 314 minori, victime ale abuzurilor sexuale în dioceza din Köln (raport)

Un raport independent comandat de Biserica Catolică din Germania a arătat că 314 minori au fost supuşi la abuzuri sexuale de 202 membri ai clerului sau de laici între 1975 şi 2018 în dioceza din Köln, potrivit extraselor publicate joi, relatează AFP.

De asemenea, raportul îl absolvă de orice vină pe cardinalul Rainer Maria Woelki, suspectat că ar fi dorit să ascundă amploarea abuzurilor.

Gestionarea de către acest cleric a acestei probleme foarte sensibile a provocat luni de zile o criză gravă în cea mai mare dioceză din Germania.

Potrivit raportului de 800 de pagini, mai mult de jumătate din abuzuri au implicat copii cu vârste sub 14 ani, majoritatea băieţi, a declarat avocatul Björn Gercke în cadrul unei conferinţe de presă.

Cardinalul Rainer Maria Woelki nu a exclus să demisioneze dacă va fi pus în cauză.

El a provocat un val de nemulţumire anul trecut după ce a refuzat să publice un prim raport realizat la cererea sa de o altă firmă de avocatură din München, invocând încălcări şi probleme de protecţie a datelor. Decizia a stârnit exasperarea victimelor, retragerea în masă a credincioşilor din eparhia sa şi neînţelegere din partea semenilor săi. Din acest motiv, cardinalul Woelki a decis să solicite în octombrie anul trecut acest nou raport avocatului Björn Gercke din Köln.

Este "cea mai mare criză pe care a cunoscut-o vreodată Biserica", a declarat Tim Kurzbach, preşedintele consiliului eparhial din Köln, care reuneşte clerici şi laici.

Comunicarea din partea arhiepiscopului Woelki este "un dezastru", a afirmat la sfârşitul lunii februarie şeful Adunării Episcopale, Georg Bätzing, într-o critică neobişnuit de dură. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale