Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Germania a înregistrat un excedent bugetar record de 18,3 miliarde de euro în primul semestru

În perioada ianuarie-iunie 2017 Germania a înregistrat un excedent bugetar record de 18,3 miliarde de euro, grație creșterii economice solide și majorării veniturilor din taxe, arată datele provizorii publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), informează DPA.

Surplusul din prima jumătate a anului, echivalent cu 1,1% din Produsul Intern Brut al Germaniei, este posibil să crească șansele cancelarului Angela Merkel la alegerile de luna viitoare, când va încerca să obțină cel de al patrulea mandat în fruntea primei economii europene.

Destatis a informat că, în primele șase luni ale acestui an, veniturile la buget au crescut cu 4,3% în ritm anual până la 724 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile cu crescut tot cu 4,3% dar până la 705 miliarde de euro.

"Bugetele federale, regionale și municipale au continuat să beneficieze de pe urma evoluțiilor favorabile de pe piața muncii și a economiei, precum și de pe urma unor politici de cheltuieli restrictive", a precizat Destatis.

Într-un comunicat separat, Destatis a confirmat că în trimestrul al doilea al acestui an Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, o ușoară încetinire față de avansul de 0,7% înregistrat în primele trei luni ale anului. Însă în ritm anual, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creștere de 2,1% în trimestrul al doilea, cel mai puternic avans din ultimii trei ani.

Cu toate acestea, autoritățile de la Berlin au ținut să sublinieze că cifrele pentru prima jumătate a anului nu ar trebui extrapolate pentru întregul an, deoarece pot apărea evenimente care să aibă un impact semnificativ asupra finanțelor guvernamentale.

Pe ansamblul anului 2016, Germania a înregistrat cel mai ridicat excedent bugetar de la reunificarea țării, în 1990. Potrivit datelor oficiale, Guvernele federale, de stat și locale, au acumulat în 2016 un excedent bugetar ce totalizează 23,7 miliarde de euro, față de un plus de 19,4 miliarde de euro în 2015. Acesta a fost cel al treilea an consecutiv în care Germania a înregistrat un surplus bugetar, pe fondul accelerării creșterii economiei, majorării veniturilor din taxe și al șomajului scăzut.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea )


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 Ce capcană ar pregăti PĂPUȘARII României! Iar mergem degeaba la vot?

5 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?