Germania: Aproape jumătate dintre tinerii care votează pentru prima dată în 2017 o susțin pe Merkel

Germania: Aproape jumătate dintre tinerii care votează pentru prima dată în 2017 o susțin pe Merkel

Aproape jumătate dintre germanii care vor vota în acest an pentru prima dată o susțin pe Angela Merkel, actualul cancelar, care încearcă să obțină al patrulea mandat în urma alegerilor federale din septembrie, indică un sondaj realizat de Institutul Forsa, dat publicității marți, transmite Reuters.

Din totalul persoanelor cu drept de vot intervievate, Merkel se bucură de o susținere de 43%, comparativ cu procentul de 32% de care beneficiază rivalul său, social-democrat Martin Schulz.

Dacă eșantionul se reduce la grupa de vârstă 18-21 ani, a celor care vor avea drept de vot pentru prima oară în acest an, raportul este de 47%-29% în favoarea lui Merkel.

''Tinerii îl cunosc pe cancelarul Merkel, cu care au crescut, nu însă și pe candidatul Schulz'', fost președinte al Parlamentului European, a explicat directorul institutului Forsa, Manfred Guellner. Potrivit acestuia, cele mai recente date arată că "în special tinerii caută stabilitate și continuitate în aceste vremuri nesigure''.

În ce privește partidele, sondajul — realizat pentru revista Stern și televiziunea RTL — plasează Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, împreună cu Uniunea Creștin-Socială (CSU), pe primul loc, cu 36% din intențiile de vot, cu șase puncte înaintea Partidului Social-Democrat, preluat recent de Martin Schulz.

Un al doilea sondaj, realizat de INSA pentru cotidianul de largă circulație Bild, indică un avans de 1,5 puncte procentuale în favoarea CDU-CSU înaintea scrutinului federal de pe 24 septembrie.

Alternativa pentru Germania (AfD), dreapta populistă și antiimigrație, a cărei susținere a slăbit în ultimele luni, se menține totuși la 8% în sondajul Forsa, în timp ce INSA o creditează cu 10% ( în creștere cu 1%).

Partidul Liber-Democrat își păstrează șansele de a reveni în Bundestag, cu 6% din intențiile de vot în ancheta Forsa (+1%) și 6,5% în sondajul INSA (+1,5%).

Atât Merkel, cât și Schulz speră să formeze viitorul guvern cu ajutorul unor partide mai mici, însă ambele sondaje sugerează ca mai probabilă varianta continuării actualei 'mari coaliții' între conservatori și social-democrați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”