Germania: CDU votează pentru revenirea la obligativitatea alegerii între două cetățenii pentru copiii imigranților

Germania: CDU votează pentru revenirea la obligativitatea alegerii între două cetățenii pentru copiii imigranților

Uniunea Creștin-Democrată (CDU), formațiunea cancelarului Angela Merkel, a votat miercuri, la congresul organizat la Essen, pentru revenirea asupra acordării automate a dublei cetățenii pentru copiii născuți în Germania din părinți străini, transmit AFP și DPA.

Delegații creștin-democrați au decis astfel să ignore recomandarea conducerii partidului, în special a ministrul de interne, Thomas de Maiziere.

Până în anul 2014, copiii născuți în Germania după data de 1 ianuarie 2009 din părinți străini, dar care trăiau de cel puțin 8 ani în această țară, primeau automat dubla cetățenie. Între 18 și 23 de ani ei erau obligați să aleagă între cetățenia germană sau cea a părinților lor.

Începând din decembrie 2014, legea le permite însă să păstreze ambele pașapoarte.

Prin votul de miercuri, CDU vrea revenirea la 'obligativitatea alegerii' între cele două cetățenii.

Votul este de natură să fragilizeze poziția Angelei Merkel în propriul partid, dat fiind că principiul dublei cetățenii, care îi privește majoritar pe copiii de origine turcă, făcuse obiectul unui compromis cu Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul minoritar la guvernare.

De altfel, social-democrații, prin vocea ministrului justiției, Heiko Maas, au denunțat imediat 'o declarație de sfidare față de majoritatea persoanelor cu dublă cetățenie', și 'un mare pas înapoi pentru integrare'.

Tot miercuri, în a doua și ultima zi a congresului CDU, delegații urmează să se pronunțe pentru înăsprirea legislației privind azilul, prin accelerarea procedurilor de expulzare a solicitanților refuzați și reducerea unor alocații sociale.

Printr-o serie de propuneri aprobate la congresul de la Essen, creștin-democrații încearcă să contracareze ascensiunea populiștilor din Alternativa pentru Germania (AfD), în perspectiva alegerilor legislative din toamna lui 2017.

Marți, cancelarul Merkel s-a pronunțat pentru interzicerea vălului islamic, acolo unde este posibil din punct de vedere legal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”