Germania cheamă bancherii la consultări cu privire la mutarea operațiunilor după Brexit

Germania cheamă bancherii la consultări cu privire la mutarea operațiunilor după Brexit

Organismele de reglementare din Germania se vor întâlni lunea viitoare cu reprezentanții a peste 20 de bănci străine, printre care Morgan Stanley, Goldman Sachs și Citigroup, pentru a le prezenta cerințele în legătură cu eventuala mutare a unor operațiuni de la Londra la Frankfurt după Brexit, au declarat miercuri pentru Reuters o serie de surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, Bafin, Autoritatea de supraveghere în domeniul financiar din Germania, a decis să organizeze această reuniune, prima de acest fel organizată în Germania, pentru a răspunde la solicitările detaliate ale băncilor interesate să își mute operațiunile de la Londra în condițiile în care Marea Britanie se pregătește să declanșeze discuțiile pentru divorțul de UE.

"Bafin vrea să ofere participanților o privire de ansamblu cu privire la chestiunile principale pentru cei care vor să își mute afacerile în Germania", a declarat una din surse. Potrivit surselor, Bafin va sublinia foarte clar că nu va accepta operațiuni de tip "căsuță poștală" și că băncile vor trebui să introducă proceduri semnificative de management al riscurilor și de asemenea să aibă la Frankfurt o serie de directori de top.

Alte surse au precizat că la reuniune vor participa și oficiali de la Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) și de la Banca Centrală Europeană. Sursele au adăugat că Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, sprijină eforturile Frankfurtului de a atrage o parte din bancherii care în prezent lucrează la Londra.

În imagine: Președintele Bundesbank, Jens Weidmann

Premierul Theresa May a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie va părăsi piața unică, o mutare care va izola City-ul londonez de mulți dintre clienții săi. În aceste condiții Frankfurt pare pregătit pentru a fi unul din principalii câștigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă orașe precum Pari sși Dublin se anunță concurenți serioși iar unele bănci americane ar putea să transfere la New York unele din posturile de la Londra.

Puterea economică a Germaniei și faptul că Frankfurt găzduiește deja sediul central al BCE constituie elemente atractive pentru bănci. Însă capitala financiară a Germaniei are și unele dezavantaje în atragerea de bancheri străini. Există un deficit de locuințe pentru noii veniți iar cele locurile la cele 13 școli internaționale din regiune sunt deja ocupate.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”