Germania: Doi sirieni inculpaţi pentru crime împotriva umanităţii

Germania: Doi sirieni inculpaţi pentru crime împotriva umanităţii

Bashar al-Assad, germania, inculpare, Anwar R., Eyad A.,

Procurorii germani au inculpat doi sirieni pentru crime împotriva umanităţii care includ tortura şi uciderea unor activişti ai opoziţiei, deschizând calea primului proces al unor membri suspectaţi ai temutului serviciu de securitate al preşedintelui Bashar al-Assad, relatează marţi Reuters.

Germania i-a reţinut pe cei doi bărbaţi la începutul acestui an în virtutea legilor sale asupra "jurisdicţiei universale" care îi permit să urmărească penal persoane pentru crime împotriva umanităţii comise oriunde în lume.

Procurorii au declarat că acuzaţiile împotriva principalului suspect, identificat ca Anwar R., în virtutea regulilor de confidenţialitate germane, includ 58 de crime şi abuzuri sexuale multiple comise într-o închisoare din Damasc unde cel puţin 4.000 de activişti ai opoziţiei au fost torturaţi.

Ei au precizat că Anwar R., în vârstă de 56 de ani, a condus interogatorii şi este suspectat de implicare în crime împotriva umanităţii între 2011 şi 2012. El a părăsit Siria în 2012 şi a sosit în Germania în iulie 2014.

Al doilea suspect, Eyad A., este acuzat de a fi fost implicat în torturarea a cel puţin 30 de activişti ai opoziţiei care au fost arestaţi după ce agenţi din serviciul de informaţii au deschis focul asupra unei demonstraţii anti-Assad la Douma, lângă Damasc, în toamna anului 2011.

Eyad A., care a părăsit Siria în 2013 şi a ajuns în Germania în aprilie 2018, a lucrat pentru o unitate de informaţii condusă de Anwar R. Ambii suspecţi au cerut azil în Germania.

"Eyad A. ştia înainte de arestarea demonstranţilor despre metodele sistematice şi brutale de tortură practicate", a declarat Oficiul Parchetului Federal (GBA) într-un comunicat.

Nu a fost stabilită nicio dată pentru un proces şi nu a fost disponibil niciun comentariu din partea celor doi sirieni.

Eforturile depuse pentru urmărirea penală a membrilor guvernului lui Assad au eşuat în mod repetat, deoarece Siria nu este semnatară a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Rusia şi China au respins de asemenea prin veto încercările de a acorda CPI un mandat de a înfiinţa un tribunal special pentru Siria.

Dar avocaţii pentru drepturile omului din Europa au colectat mărturii de la supravieţuitori printre sutele de mii de sirieni care au căutat refugiu, în principal în Germania şi Suedia, pentru urmărirea penală a membrilor guvernului lui Assad.

Procurorii germani au emis anul trecut un mandat de arestare internaţională pentru şeful serviciului de informaţii al forţelor aeriene siriene acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Avocaţii sirieni pentru drepturile omului din Germania declară că ţinta lor este de a colecta suficiente dovezi de la supravieţuitori asupra torturii şi violenţei sexuale, precum şi de la familiile victimelor pentru a convinge procurorii germani să emită un mandat de arestare pe numele lui Assad.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...