Germania expulzează în premieră doi străini născuți pe teritoriul său

Berlinul va expulza spre țara lor doi străini născuți în Germania bănuiți că au pregătit un atac islamist, un prim simptom al înăspririi legislației germane după atentatul de la Berlin din luna decembrie, transmite AFP.

Tribunalul administrativ federal, sesizat de Ministerul de Interne al landului Saxonia Inferioară, a dat undă verde expulzării a doi indivizi, un nigerian de 22 de ani și un algerian de 27 de ani, reținuți la 9 februarie la Goettingen (centru) în cadrul unei vaste percheziții, a anunțat marți ministrul de interne al acestui land, social-democratul Boris Pistorius.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Saxonia Inferioară, citat de agenția germană dpa, este vorba despre o primă decizie de acest fel în Germania.

Cei doi bărbați, plasați în arest provizoriu, erau suspectați de poliție că pregătesc un atentat islamist.

Cunoscuți pentru aparteneța la mediile salafiste, ei erau clasați ca potențial "periculoși".

Un drapel al organizației Stat Islamic, precum și o armă de foc le-au fost confiscate fiecăruia la Goettingen, unde locuiau împreună cu familiile lor. Atentatul "ar fi putut avea loc în orice moment", a precizat poliția, fără să poată stabili dacă armele descoperite erau prevăzute să servească acestui atac.

Parchetul nu s-a sesizat pentru declanșarea unei anchete penale, considerând că, deși cei doi suspecți au evocat posibilitatea de a comite un atentat, ei nu au decis nimic concret.

Ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, a hotărât, totuși, să lanseze procedura de expulzare, contestată de cei doi bărbați în fața Tribunalului federal administrativ care în final a validat expulzarea lor.

Potrivit agenției germane dpa, ei urmează să fie expulzați rapid și vor primi interdicția definitivă de a reveni în Germania.

Această decizie, inițiată de un land condus de social-democrați, ilustrează înăsprirea atitudinii autorităților germane după atentatul cu un camion, comis la 19 decembrie asupra unui târg de Crăciun la Berlin (12 morți) de către Anis Amri.

Acestui tunisian de 24 de ani i se refuzase cererea de azil, dar nu a fost expulzat niciodată, potrivit Berlinului, din cauza lipsei de cooperare a autorităților de la Tunis.

La sfârșitul lui februarie, coaliția formată de conservatori și social-democrați a cancelarului Angela Merkel a adoptat un proiect de lege vizând accelerarea expulzării a mii de solicitanți de azil refuzați și a străinilor considerați periculoși pentru securitatea națională sau a căror cerere de azil a fost respinsă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

5 Rareş Bogdan o pune la punct pe Fiola după atacul xenofob la adresa președintelui: Vom face plângere!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala