Germania: Fostă secretară a unui lagăr nazist, pusă sub acuzare pentru complicitate la crime

Germania: Fostă secretară a unui lagăr nazist, pusă sub acuzare pentru complicitate la crime

O fostă secretară a unui lagăr de concentrare nazist a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la crime în câteva mii de cazuri, a anunţat vineri justiţia germană, deschizând astfel calea pentru un viitor proces, relatează AFP.

"Actul de acuzare o incriminează pe cea care era adolescentă la momentul respectiv de complicitate la crimă în peste 10.000 de cazuri. În alte cazuri, ea este acuzată de complicitate la tentativă de crimă", precizează Parchetul din Itzehoe, în nord-vestul Germaniei, într-un comunicat.

Ar fi prima femeie judecată într-un proces privind atrocităţile naziste, în contextul în care mai mulţi bărbaţi au fost inculpaţi în ultimii ani de justiţia germană.

Ministerul Public o acuză că, între iunie 1943 şi aprilie 1945, "le-a oferit ajutorul vinovaţilor de masacrarea sistematică a unor prizonieri evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici ruşi, în funcţia sa de stenografă şi de secretară a comandantului fostului lagăr de concentrare de la Stutthof", situat la 40 de km de oraşul Gdansk, aflat în prezent în Polonia.

În măsura în care "unii prizonieri au supravieţuit şederii în lagăr în ciuda condiţiilor ostile, unele acte ar trebui evaluate juridic ca o tentativă" de crimă, precizează Parchetul.

Procuratura nu dezvăluie nici numele, nici vârsta acuzatei, care ar trebui totuşi să aibă peste 90 de ani. Adolescentă între 1943 şi 1945, ea ar fi eventual judecată în faţa unei instanţe speciale pentru minori.

Organizarea unui proces nu este, totuşi, garantată: justiţia trebuie mai întâi să decidă, din cauza vârstei sale înaintate, dacă este aptă să fie trimisă în faţa unui tribunal.

În 2019, postul public regional de televiziune NDR a relatat că, în Germania, existau încă în desfăşurare 29 de proceduri judiciare privind crime naziste. Printre cei acuzaţi se numără şi o femeie de 94 de ani, Irmgard F., fostă secretară personală a unui comandant al acestui lagăr şi care trăieşte în prezent într-un azil la nord de Hamburg.

În ultimii ani, Germania a judecat şi condamnat mai mulţi foşti membri ai SS şi a extins şi la gardienii lagărelor un capăt de acuzare precum complicitatea la crimă, ilustrând severitatea sporită, deşi considerată tardivă de către victime, a justiţiei sale.

În iulie 2020, tribunalul din Hamburg l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe Bruno Dey, un fost gardian de lagăr de contrare, în vârstă de 93 de ani, pentru complicitate în mii de crime comise la Stutthof.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral