Germania: Friedrich Merz, preferat de germani la şefia CDU (sondaj)

Friedrich Merz, susţinător al unor politici economice liberale favorabile mediului de afaceri, este cel mai popular dintre cei trei candidaţi care aspiră să-i succeadă cancelarului german Angela Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), arată un sondaj de opinie publicat joi, transmite Reuters.

Cancelarul Merkel a declanşat competiţia pentru şefia CDU prin anunţul de luni că nu va mai candida la un nou mandat în fruntea partidului, pregătindu-şi retragerea treptată din politică, după ce creştin-democraţii au înregistrat reculuri severe în două scrutine regionale luna trecută.

În condiţiile în care cursa se află abia la început, un sondaj YouGov realizat pentru cotidianul de afaceri Handelsblatt a arătat că 23% dintre respondenţi îl preferă pe Merz, un vechi rival al Angelei Merkel, învins de aceasta într-o competiţie internă din partid acum aproape două decenii.

De formaţie avocat, Friedrich Merz a lucrat la o firmă de avocatură începând din 2009, când s-a retras din politică, şi deţine funcţii în mai multe companii. Printre altele, el este membru al consiliului de supraveghere al băncii HSBC şi preşedintele consiliului de supraveghere al firmei de servicii financiare BlackRock.

Cu o lună înaintea congresului din decembrie care îl va alege pe noul lider al CDU, 17% dintre cei intervievaţi au susţinut-o pe Annegret Kramp-Karrenbauer, actualul secretar general al CDU, supranumită 'mini-Merkel' din cauza apropierii sale politice de cancelar.

Un al treilea candidat, actualul ministru al sănătăţii Jens Spahn, care s-a făcut remarcat prin apelurile sale pentru înăsprirea controalelor de imigraţie, s-a bucurat de sprijinul a doar 7% dintre respondenţii sondajului.

Chiar dacă Angela Merkel a declarat că intenţionează să rămână în fruntea guvernului până în 2012, noul lider al creştin-democraţilor va fi favorit la succesiunea cancelarului, deşi doar centrista Kramp-Karrenbauer ar putea continua cu uşurinţă actuala coaliţie de guvernare cu social-democraţii.

Totuşi, peste o treime dintre respondenţii sondajului nu au avut nicio preferinţă, ceea ce sugerează că situaţia s-ar putea schimba radical, într-o cursă în care ar mai putea intra şi alţi competitori.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume