Germania: Guvernul confirmă înlocuirea șefului serviciului de informații externe, menționând "provocări majore în următorii ani"

Guvernul german a confirmat miercuri că Gerhard Schindler, șeful serviciului de informații externe (Bundesnachrichtendienst, BND), va părăsi această funcție la 1 iulie, cu doi ani mai devreme decât se anticipa, urmând să fie înlocuit cu Bruno Kahl, înalt responsabil în Ministerul de Finanțe, o decizie surprinzătoare ce survine într-un context de amenințare în creștere din partea militanților Statului Islamic, transmit DPA și Reuters.

Gerhard Schindler

"BND se va confrunta cu provocări majore în următorii ani, ce vor cuprinde toate aspectele activității sale", a precizat într-un scurt comunicat Peter Altmaier, ministrul pentru Cancelaria federală.

"Acestea se referă la evoluția misiunii sale în lumina modificării provocărilor de securitate, modernizării agenției la nivel tehnic și de personal, consecințelor organizaționale și juridice decurgând din ancheta parlamentară asupra NSA și din mutarea unei mari părți a BND din sediul de la Pullach la Berlin", a explicat Peter Altmaier.

Schindler, 63 de ani, a condus din 2012 BND și pe cei 6.500 de angajați ai serviciului și urma să se pensioneze peste doi ani. Informații despre plecarea sa din funcție au apărut marți seară în presă.

Potrivit unor surse din interiorul BND, citate de DPA, Gerhard Schindler s-a confruntat cu probleme de sănătate în ultimele luni.

Dezvăluirile legate de asistența acordată de acest serviciu Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA în spionarea unor aliați europeni au aruncat o pată asupra carierei lui Schindler. El a părut însă să traverseze cu bine acest moment delicat, angajându-se să centralizeze controlul asupra rezidențelor BND despre care a admis că ajunseseră să aibă "o viață pe cont propriu". O comisie de anchetă a Bundestagului a recomandat ulterior un proiect de reformă a spionajului extern german.

Amenințarea terorismului islamist l-a determinat însă pe ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble să poarte în ultimele săptămâni discuții tete-a-tete cu cancelarul Angela Merkel, avertizând-o în legătură cu slăbirea activităților de informații externe ale țării.

De altfel, Bruno Kahl, înalt responsabil din Ministerul de Finanțe, desemnat pentru a-l înlocui pe Gerhard Schindler, este un aliat apropiat al lui Schaeuble, după cum notează presa germană.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există