Germania: Incertitudinea privind crearea unei coaliții guvernamentale se prelungește după prima întâlnire Merkel-Schulz

Germania: Incertitudinea privind crearea unei coaliții guvernamentale se prelungește după prima întâlnire Merkel-Schulz

Liderii conservatorilor germani s-au declarat în favoarea lansării de negocieri oficiale cu social-democrații în vederea creării unei noi coaliții guvernamentale, după discuțiile purtate miercuri la Berlin între cele două formațiuni, dar social-democrații au amânat o decizie pentru vineri, informează dpa.

La discuțiile de miercuri au luat parte cancelarul conservator german Angela Merkel (CDU, Uniunea Creștin-Democrată) și liderul social-democraților, Martin Schulz, alături de liderul CSU (Uniunea Creștin-Socială, "aripa" bavareză a CDU) Horst Seehofer și alți reprezentanți ai conducerii formațiunilor. Nu au fost făcute publice alte detalii după întâlnirea care a durat două ore și jumătate, prima de acest gen și care s-a desfășurat după 80 de zile de la alegerile legislative al căror rezultat nu a conturat o direcție clară de viitor.

Atât blocul conservator, cât și social-democrații au suferit pierderi record la alegerile din 24 septembrie, iar deși Martin Schulz a afirmat inițial că SPD va trece în opoziție, s-a răzgândit după ce prima serie de negocieri de coaliție dintre blocul condus de Merkel și alte două formațiuni au eșuat, amintește dpa.

Discuțiile de miercuri au fost marcate de avertismente către SPD să nu pună piedici creării unei coaliții stabile venind în mod repetat cu propuneri noi. Martin Schulz a fost criticat că a sugerat ca, în locul reluării "marii coaliții" guvernamentale de dinainte de alegeri, SPD și CDU să formeze o alianță mai largă, care să-i permită formațiunii sale de centru-stânga să obiecteze și să colaboreze cu opoziția în unele aspecte. Această idee a fost net respinsă de conservatorii lui Merkel.

"Nu poți să și guvernezi și să fii și în opoziție, nu merge", a declarat marți Horst Seehofer.

O decizie a conducerii SPD privind lansarea de negocieri oficiale în ianuarie este așteptată pentru vineri.

În cadrul SPD sunt voci care susțin viziunea lui Schulz asupra unei alianțe largi. Potrivit vicepreședintelui social-democraților Ralf Stegner, alegătorii au ales partide, nu coaliții, și partidele sunt cele care trebuie să decidă cum interacționează.

După ce negocierile dintre CDU-CSU, Verzi și liber-democrații din FDP au eșuat în noiembrie, SPD a rămas singurul candidat viabil pentru asigurarea unei majorități în parlament. CDU-CSU ar putea forma și un guvern minoritar, dar Angela Merkel a pledat pentru crearea unei coaliții stabile, în contextul ascensiunii extremei-drepte la alegerile din septembrie și al instabilității din Uniunea Europeană. "Veteranul" CSU Edmund Stoiber a afirmat însă — citat miercuri de cotidianul Bild — că ar prefera un guvern minoritar în loc de organizarea de noi alegeri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”