Germania, mesaj-cheie transmis de la Bucureşti: “Avem nevoie de o Europă unită în faţa provocărilor lui Donald Trump”

Germania, mesaj-cheie transmis de la Bucureşti: “Avem nevoie de o Europă unită în faţa provocărilor lui Donald Trump”

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a lansat la Bucureşti un avertisment faţă de “provocările” preşedintelui american, Donald Trump, la adresa Europei şi a cerut unitate pe vechiul continent.

“Sub egida preşedintelui Trump ne confruntăm cu noi provocări. Nici o ţară din Europa nu va reuşi să facă lucrul acesta singură, ci doar împreună. ‘Europe United’ este răspunsul nostru la ‘America First’, a spus Maas într-o conferinţă de presă comună cu Teodor Meleşcanu la Reuniunea anuală a diplomaţiei române.

Maas a atenuat declaraţia, spunând că “dorim să prezervăm Alianţa transatlantică. Statele Unite sunt un partener indispensabil nu doar în chestiuni de securitate. (…) Dorim, însă, să găsim un nou echilibru pentru această relaţie. (…) Reuşim doar împreună să ne reprezentăm interesele noastre comune europene cel mai bine. Nici Germania nu va reuşi de una singură să îşi atingă obiectivele. Lucrul acesta este valabil nu doar în relaţia cu SUA, ci şi cu China şi cu Rusia”.

Declaraţia lui Maas vine pe fondul răcirii accentuate a relaţiilor dintre SUA şi Germania, cu o multitudine de dosare economice şi politice asupra cărora cele două state au poziţii divergente – de la migraţie la gazoductul rus Nord Stream 2.

Tot luni, Heiko Maas a anunţat decizia Germaniei de a se implica în Iniţiativa celor Trei Mări şi de a participa la Summitul de la Bucureşti, din 17 şi 18 septembrie, în calitate de stat partener. Iniţiativa, un format regional sprijinit de SUA, adună statele riverane Mării Baltice, Adriatice şi Mării Negre şi încearcă relansarea colaborării politice şi economice dintre ele.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski