Germania: Noua lideră a CDU s-a expus ironiilor, confundându-şi partidul cu SPD

Germania: Noua lideră a CDU s-a expus ironiilor, confundându-şi partidul cu SPD

Noua lideră a Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a comis duminică o gafă în discursul către membrii de partid, la o şedinţă despre politicile de imigrare; ea şi-a numit formaţiunea "social-democrată", ceea ce a provocat râsete jenate în sală, unde erau prezenţi şi miniştri, relatează Reuters.

Kramp-Karrenbauer - cunoscută şi ca AKK, după iniţiale - s-a declarat "deosebit de încântată că nu facem asta doar ca social-democraţi, în această seară, ci şi împreună cu membrii CSU" (Uniunea Creştin Socială, partidul din Bavaria aliat al CDU).

Noua şefă a creştin-democraţilor, care a preluat ştafeta conducerii partidului de la cancelarul Angela Merkel, s-a corectat imediat, încercând să explice că se gândea la "modul în care social-democraţii fac faţă unei traume importante" legate de reforma pieţei muncii din 2005, cunoscută ca Hartz IV.

Presa germană a speculat însă momentul; tabloidul Bild s-a referit la "un accident stânjenitor". Secretarul general al Partidului Social Democrat (SPD, partener al CDU în coaliţia guvernamentală) a scris pe Twitter: "Dragă @akk, un mic sfat pentru viitor: se spune 'Dragi tovarăşi!'. Salutări cu solidaritate."

Alegerea ca lideră a CDU o plasează pe Annegret Kramp-Karrenbauer ca favorită pentru funcţia de cancelar, după alegerile parlamentare din 2021, la care Angela Merkel a anunţat că nu va mai candida. Încă şefă a cabinetului de la Berlin, Merkel nu participă luni la şedinţa CDU consacrată modului în care poate fi evitată o nouă criză a imigraţiei, similară cu cea din 2015, soldată cu peste un milion de cereri de azil în Germania. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...