Germania: O statuie aurită a lui Erdogan, înlăturată din centrul unui oraş după ce a provocat furie

Germania: O statuie aurită a lui Erdogan, înlăturată din centrul unui oraş după ce a provocat furie

O statuie aurită de 4 metri a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ridicată ca parte a unei instalaţii de artă în oraşul german Wiesbaden (vest), a fost înlăturată deoarece nu a fost bine primită de către localnici, relatează miercuri dpa.

Autorităţile oraşului au decis să înlăture instalaţia, parte a Bienalei Wiesbaden pentru artă contemporană, pentru că siguranţa sa "nu mai putea fi garantată", au declarat autorităţile locale pe Twitter, marţi noapte.

Marţi seară, susţinători şi adversari ai lui Erdogan s-au adunat în piaţa centrală unde a fost ridicată statuia şi s-au angajat în altercaţii verbale. Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că a existat o "atmosferă agresivă", dar fără violenţă.

Cu toate acestea, ziarul Wiesbadener Kurier îl citează pe un oficial al oraşului, Oliver Franz, care a declarat că au avut loc şi altercaţii fizice şi "au fost văzute obiecte ascuţite".

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, faţă de care mulţi germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. În Germania trăieşte o mare comunitate turcă, aminteşte dpa.

Poliţia a publicat un videoclip pe Twitter cu statuia - care fusese mâzgălită cu graffiti în timpul scurtei sale perioade de expunere - înlăturată de un camion de pompieri în primele ore ale zilei de miercuri.

Ridicarea ei, luni, în centrul oraşului a creat confuzie în rândul multor locuitori.

"Am primit apeluri de la mai mulţi cetăţeni confuzi - nu este clar pentru oameni că face parte din Bienală", a declarat anterior o purtătoare de cuvânt pentru agenţia dpa, adăugând că instalaţia a fost ridicată fără a fi anunţaţi oficialii oraşului.

Ridicarea unei statui fusese aprobată înainte de festivalul de artă, dar oficialilor nu li s-a spus că era vorba despre o statuie care îl reprezenta pe Erdogan.

Uwe Eric Laufenberg, director artistic al teatrului de stat din Wiesbaden, a apărat instalaţia ca un exemplu de liberă exprimare. "Am ridicat statuia pentru a discuta despre Erdogan", a declarat el. "Arta este acolo pentru a reflecta realitatea", a spus el. Deşi este posibil să nu fie uşor de înţeles, "într-o democraţie trebuie tolerate toate opiniile", a adăugat el.

Potrivit oficialităţilor, autorităţile locale s-au abţinut iniţial să intervină în ceea ce priveşte statuia, atât timp cât legea şi ordinea nu au fost afectate. Autorităţile au insistat de asemenea că au respectat dreptul constituţional la libertatea artistică.

Tema Bienalei din acest an, care a început joi şi se încheie duminică, este "Bad News" (Veşti proaste). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...