Germania: Partidul Social-Democrat a pierdut din sprijin după dezbaterea televizată Merkel-Schulz (sondaj)

Germania: Partidul Social-Democrat a pierdut din sprijin după dezbaterea televizată Merkel-Schulz (sondaj)

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel și-au sporit avansul față de social-democrați ca urmare a dezbaterii televizate de duminică în care șefa guvernului a apărut mai convingătoare și mai de încredere decât contracandidatul său social-democrat Martin Schulz, indică joi un sondaj realizat de Infratest dimap pentru televiziunea ARD, relatează agenția Reuters.

Potrivit sondajului săptămânal, sprijinul față de blocul dnei Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) — se menține constant la 37 % din intențiile de vot, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) a pierdut două puncte procentuale, ajungând la 21 %, acesta fiind cel mai scăzut rezultat al social-democraților în sondaje de la începutul lunii ianuarie.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.503 alegători, de luni până miercuri, el fiind primul efectuat după dezbaterea televizată de duminică dintre Angela Merkel și Martin Schulz.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, antiimigrație și eurofob) s-a menținut la 11 % din intențiile de vot, devenind cea de-a treia forță politică. Radicalii din Partidul Stângii sunt creditați cu 10 %, mai mult cu un procent.

Partidul Liber-Democrat (FDP, pro-business) a obținut în sondaj 9 %, mai mult cu un punct procentual, în timp ce ''Verzii (ecologiștii) și-au menținut același scor: 8 %.

Prin urmare, FDP și AfD ar putea intra în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), deoarece par să treacă de pragul necesar de 5 % din voturi.

Dar scena politică fragmentată ar putea face dificilă formarea unei alianțe viabile, alta decât actuala mare coaliție CDU/CSU-SPD, condusă de cancelarul Merkel.

Un alt scenariu ar putea fi o alianță formată din conservatorii dnei Merkel, FDP și Verzi, cu toate că o alianță largă nu a fost niciodată realizată la nivel federal în Germania.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

2 Adevărul despre pensiile speciale: Boc le-a eliminat, Ponta și Dragnea le-au reînființat!

3 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…

4 Oreste pune ștampila pe PSD: Singura abilitate a acestui grup infracțional organizat este Arta Înșelăciunii!

5 Cum s-a răzbunat o moldoveancă pe polițista care i-a întrerupt partida de sex