Germania: Partidul Social-Democrat a pierdut din sprijin după dezbaterea televizată Merkel-Schulz (sondaj)

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel și-au sporit avansul față de social-democrați ca urmare a dezbaterii televizate de duminică în care șefa guvernului a apărut mai convingătoare și mai de încredere decât contracandidatul său social-democrat Martin Schulz, indică joi un sondaj realizat de Infratest dimap pentru televiziunea ARD, relatează agenția Reuters.

Potrivit sondajului săptămânal, sprijinul față de blocul dnei Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) — se menține constant la 37 % din intențiile de vot, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) a pierdut două puncte procentuale, ajungând la 21 %, acesta fiind cel mai scăzut rezultat al social-democraților în sondaje de la începutul lunii ianuarie.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.503 alegători, de luni până miercuri, el fiind primul efectuat după dezbaterea televizată de duminică dintre Angela Merkel și Martin Schulz.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, antiimigrație și eurofob) s-a menținut la 11 % din intențiile de vot, devenind cea de-a treia forță politică. Radicalii din Partidul Stângii sunt creditați cu 10 %, mai mult cu un procent.

Partidul Liber-Democrat (FDP, pro-business) a obținut în sondaj 9 %, mai mult cu un punct procentual, în timp ce ''Verzii (ecologiștii) și-au menținut același scor: 8 %.

Prin urmare, FDP și AfD ar putea intra în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), deoarece par să treacă de pragul necesar de 5 % din voturi.

Dar scena politică fragmentată ar putea face dificilă formarea unei alianțe viabile, alta decât actuala mare coaliție CDU/CSU-SPD, condusă de cancelarul Merkel.

Un alt scenariu ar putea fi o alianță formată din conservatorii dnei Merkel, FDP și Verzi, cu toate că o alianță largă nu a fost niciodată realizată la nivel federal în Germania.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!