Germania: Poliţia sub tirul criticilor, după ce 20 de persoane au fost rănite în protestele extremei drepte

Germania: Poliţia sub tirul criticilor, după ce 20 de persoane au fost rănite în protestele extremei drepte

Poliţia din landul german Saxonia (est) a ajuns sub tirul criticilor marţi, deoarece nu a reuşit să ţină în frâu protestele a două tabere rivale - de extrema dreaptă şi de stânga - noaptea trecută, care au degenerat în confruntări, relatează agenţia DPA.

Moartea unui german în vârstă de 35 de ani, în legătură cu care sunt suspectaţi doi solicitanţi de azil din Irak şi Siria, la primele ore ale zilei de duminică, a provocat două zile de proteste, care au fost parţial alimentate de afirmaţia falsă că victima ar fi intervenit în apărarea unei femei.

Poliţia a dezminţit ulterior această afirmaţie, care a fost răspândită de către grupări de dreapta pe reţelele sociale, precizând că doar bărbatul a fost implicat într-o altercaţie verbală cu cei doi suspecţi, care sunt în arest.

Protestul de luni a atras circa 5.000 de demonstranţi ai extremei drepte şi circa 1.000 de contrademonstranţi. Conform ultimului bilanţ, 20 de persoane au fost rănite, dintre care doi poliţişti.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a recunoscut ulterior că desfăşurarea poliţiştilor la Chemnitz nu a fost suficient de amplă pentru a separa cele două tabere.

Şeful sindicatului poliţiei GdP, Oliver Malchow, a declarat pentru cotidianul german Neue Osnabruecker Zeitung că reducerea cu miile a personalului din poliţie în ultimii ani este de vină pentru controlul deficitar al violenţelor taberei de dreapta.

''Statul a eşuat atunci când vine vorba de securitatea internă, deoarece a redus masiv personalul'', a declarat Malchow cotidianului, precizând că este nevoie de 20.000 de noi posturi pentru remedierea situaţiei.

Malchow a subliniat o tendinţă crescândă ca oamenii să încerce să-şi facă singuri dreptate în Germania, spunând: ''Când statul este perceput ca nemaifiind capabil să-i apere pe cetăţeni, cetăţenii iau în propriile mâini legea şi încep să se bazeze pe miliţiile de autoapărare şi vigilenţă''.

În timpul protestelor de duminică şi luni au avut loc şi atacuri împotriva unor străini comise de extremişti de dreapta, atacuri pe care guvernul german le-a calificat luni ca fiind de tip mafiot.

Condamnând violenţele, ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a referit la celebrul discurs ''I have a dream'' rostit de figura legendară a luptei pentru drepturile civile americane Martin Luther King Jr. în urmă cu exact 55 de ani.

Atacurile împotriva străinilor ne-au arătat că ''ne rămâne mult de făcut pentru a îndeplini visul egalităţii în drepturi'', a declarat marţi Maas la Berlin. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…