Germania: Primele consultări din acest an între Angela Merkel şi SPD

Germania: Primele consultări din acest an între Angela Merkel şi SPD

Angela Merkel şi aliaţii săi conservatori s-au întâlnit miercuri la Berlin cu responsabilii Partidului Social-Democrat (SPD), înainte de lansarea discuţiilor pentru a încerca să formeze un guvern, care se anunţă complicate, relatează AFP.

Această primă reuniune din noul an a vizat să definească în principal conţinutul şi modalităţile negocierilor viitoare care încep oficial duminică şi vor dura şase zile.

Potenţialii parteneri au menţionat într-un scurt comunicat la finalul întrevederii că "încrederea a crescut, demarăm negocierile cu optimism".

Mai devreme, cancelarul german şi preşedintele partidului aliat bavarez CSU, Horst Seehofer, s-au reunit pentru a defini o poziţie comună în faţa social-democraţilor.

Discuţiile au debutat însă într-o atmosferă tensionată. În ultimele zile, CSU a pus mai multe condiţii diametral opuse poziţiilor SPD condus de Martin Schulz, ca majorarea bugetului alocat apărării şi înăsprirea regulilor de primire a refugiaţilor.

"Germania nu mai doreşte să fie centrul atracţiei pentru refugiaţii din lumea întreagă", a subliniat unul dintre liderii acesteia, Alexander Dobrindt, într-un interviu acordat jurnalului regional Münchner Merkur.

Partidul conservator bavarez a respins, de asemenea, proiectele social-democraţilor de creştere a investiţiilor în educaţie.

CSU, confruntată cu un rezultat slab la parlamentarele de la 24 septembrie, a intrat deja în campanie pentru alegerile regionale care vor avea loc în această toamnă în Bavaria, unde majoritatea sa absolută este ameninţată de ascensiunea partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).

La trei luni după alegerile legislative în care a ieşit victorioasă dar slăbită, Angela Merkel este nevoită să găsească un teren de înţelegere cu social-democraţii dacă vrea să rămână în fruntea unui cabinet susţinut de o majoritate în Camera Deputaţilor.

Cancelarul, care respinge ideea unui guvern minoritar, a eşuat în noiembrie să ajungă la un acord cu Verzii şi liberalii.

Un congres al SPD prevăzut la 21 ianuarie va decide dacă partidul cel mai vechi din Germania se angajează într-o coaliţie cu conservatorii.

În cei 12 ani la putere, Angela Merkel a guvernat deja de două ori cu SPD care a obţinut un rezultat umilitor la alegeri. Partidul este divizat în privinţa căii de urmat, între o cură de opoziţie şi o nouă alianţă cu Angela Merkel pentru a evita noi alegeri, favorabile mai ales AfD.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro