Germania: Reforma dreptului de azil provoacă tensiuni în coaliţie

Germania: Reforma dreptului de azil provoacă tensiuni în coaliţie

Un dezacord a izbucnit luni în cadrul coaliţiei conduse de cancelarul german, Angela Merkel, cu privire la politica migratorie, obligându-l pe ministrul federal de interne să amâne anunţul unei reforme a dreptului de azil, a anunţat acest minister, citat de AFP.

"Prezentarea planului general, prevăzută marţi, a fost amânată. Câteva puncte mai trebuie validate. Nu a fost stabilită nicio dată nouă", a informat într-un scurt comunicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne.

Motivul acestei amânări pe durată nedeterminată, potrivit cotidianului popular Bild: "o mare ceartă" între Angela Merkel şi ministrul său conservator bavarez Horst Seehofer în jurul catalogului cu cele 63 de măsuri ale ministrului care vizează redefinirea politicii de azil a Germaniei, ţară care, din 2015, a acceptat la îndemnul Angelei Merkel peste un milion de refugiaţi.

Preşedinte al foarte conservatoarei CSU bavareze, mare critic al politicii migratorii a cancelarului, Horst Seehofer a impus guvernului de coaliţie conservatori/social-democraţi printre altele un număr maxim de 200.000 de refugiaţi care pot fi acceptaţi anual.

Lăudate de Seehofer ca un adevărat "plan director", măsurile pe care trebuia să le anunţe marţi ar urma să ducă la "proceduri de azil mai rapide şi de expulzare mai coerente".

Printre punctele avut în vedere, cel legat de respingerea chiar la graniţa germană a migranţilor care nu au acte este extrem de controversat.

Cancelarul Angela Merkel l-a respins categoric: "doresc ca dreptul european să fie prioritar asupra dreptului naţional", a insistat ea duminică în cursul unui talk-show, avertizând asupra unei acţiuni "unilaterale" a Germaniei.

Vicepreşedinte al formaţiunii social-democrate SPD, Ralf Stegner l-a acuzat pe Seehofer de obiective electorale, în Bavaria fiind prevăzut un scrutin regional în toamnă. "Toate acestea sunt cauzate de campania electorală din Bavaria", a subliniat el.

Foarte critic cu cancelarul şi politica sa migratorie, CSU are poziţii tot mai inflexibile în perspectiva acestor alegeri, unde partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) se află în ambuscadă, după ce şi-a făcut o intrare răsunătoare în Camera Deputaţilor, în septembrie.

Potrivit ediţiei online a săptămânalului Der Spiegel, absenţa unui acord între Angela Merkel şi Horst Seehofer asupra acestei reforme a dreptului de azil ar putea duce la demisia ministrului, "situaţie ce poate declanşa o criză guvernamentală".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!