Germania respinge apelurile interne de a retrimite trupe în Afganistan

Germania respinge apelurile interne de a retrimite trupe în Afganistan

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a respins luni solicitările de a retrimite militari germani în Afganistan, după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra oraşului afgan Kunduz, capitala regiunii omonime unde timp de zece ani au fost desfăşurate trupe din Germania, transmite Reuters.

Germania a avut al doilea contingent militar în Afganistan, după SUA, pierzând de-a lungul anilor în luptele din Kunduz (nord) cel mai mare număr de soldaţi decât în orice alt loc în perioada postbelică.

În ultimele zile, talibanii au cucerit trei capitale de provincii, printre care şi Kunduz.

''Ştirile care ne vin din Kunduz şi din restul Afganistanului sunt amare şi dor foarte tare'', a scris Kramp-Karrenbauer pe Twitter.

''Sunt pregătite societatea şi parlamentul să trimită într-un război forţe armate şi să rămână acolo cu trupe pentru cel puţin o generaţie? Dacă nu, atunci retragerea comună alături de parteneri rămâne decizia corectă'', a subliniat ea.

Unii politicieni conservatori germani vor ca la intervenţia contra talibanilor să ia parte şi militari germani, dar ministrul apărării german a estimat că pentru înfrângerea militanţilor islamişti este nevoie de o campanie dificilă şi îndelungată.

Annegret Kramp-Karrenbauer l-a acuzat pe fostul preşedinte american Donald Trump de subminarea operaţiunii din Afganistan, chiar dacă cel care a pus în aplicare măsura retragerii trupelor din această ţară este succesorul lui, Joe Biden.

''Acordul nefericit între Trump şi talibani a fost începutul sfârşitului'', a afirmat ministrul german, cu referire la acordul încheiat de fostul lider american şi militanţii islamişti în 2020. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie