Germania: Televiziunea publică, autorizată să nu difuzeze un spot de campanie al extremei drepte

Germania: Televiziunea publică, autorizată să nu difuzeze un spot de campanie al extremei drepte

Canalul doi al televiziunii publice germane ZDF, susţinut de o decizie a justiţiei, nu va difuza un spot de campanie al partidului de extrema dreaptă NPD, considerându-l jignitor pentru străinii din ţară, relatează sâmbătă AFP.

NPD, apropiat mişcării neonaziste, a pierdut vineri la tribunalul administrativ din Mainz după ce a vrut să forţeze ZDF să-i difuzeze spotul de campanie, a relatat sâmbătă site-ul Tagesschau.de, al canalului unu al televiziunii publice ARD.

Spotul, care ar fi trebuit să fie difuzat începând de luni, îi descrie ''pe străinii care trăiesc în Germania într-o manieră atât de jignitoare încât aceasta poate aduce atingere demnităţii lor umane şi este de natură să tulbure ordinea publică'', potrivit deciziei tribunalului, despre care a relatat mai întâi publicaţia Rhein-Zeitung.

Decizia justiţiei emisă pentru ZDF nu este aplicabilă direct canalului concurent ARD, deoarece aceste canale sunt independente unul de celălalt.

Totuşi, canalul de televiziune Berlin-Brandenburg RBB, însărcinat în cadrul ARD cu examinarea juridică a spoturilor electorale, a anunţat deja în această săptămână că nu este dispus să difuzeze spotul NPD, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Pe site-ul său, partidul de extrema dreaptă menţionează expresii precum ''imigraţia ucide'' şi ''oameni cu cuţite'' care i-ar fi determinat pe judecători să împiedice difuzarea spotului.

Avocatul NPD, Peter Richter, a calificat ca fiind ''de neînţeles'' motivaţia tribunalului şi a anunţat că a făcut recurs vineri seara la Curtea Constituţională Federală din Karlsruhe.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene

5 VIDEO Incendiu puternic la Moscova!