Germania: Televiziunea publică, autorizată să nu difuzeze un spot de campanie al extremei drepte

Canalul doi al televiziunii publice germane ZDF, susţinut de o decizie a justiţiei, nu va difuza un spot de campanie al partidului de extrema dreaptă NPD, considerându-l jignitor pentru străinii din ţară, relatează sâmbătă AFP.

NPD, apropiat mişcării neonaziste, a pierdut vineri la tribunalul administrativ din Mainz după ce a vrut să forţeze ZDF să-i difuzeze spotul de campanie, a relatat sâmbătă site-ul Tagesschau.de, al canalului unu al televiziunii publice ARD.

Spotul, care ar fi trebuit să fie difuzat începând de luni, îi descrie ''pe străinii care trăiesc în Germania într-o manieră atât de jignitoare încât aceasta poate aduce atingere demnităţii lor umane şi este de natură să tulbure ordinea publică'', potrivit deciziei tribunalului, despre care a relatat mai întâi publicaţia Rhein-Zeitung.

Decizia justiţiei emisă pentru ZDF nu este aplicabilă direct canalului concurent ARD, deoarece aceste canale sunt independente unul de celălalt.

Totuşi, canalul de televiziune Berlin-Brandenburg RBB, însărcinat în cadrul ARD cu examinarea juridică a spoturilor electorale, a anunţat deja în această săptămână că nu este dispus să difuzeze spotul NPD, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Pe site-ul său, partidul de extrema dreaptă menţionează expresii precum ''imigraţia ucide'' şi ''oameni cu cuţite'' care i-ar fi determinat pe judecători să împiedice difuzarea spotului.

Avocatul NPD, Peter Richter, a calificat ca fiind ''de neînţeles'' motivaţia tribunalului şi a anunţat că a făcut recurs vineri seara la Curtea Constituţională Federală din Karlsruhe.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…