Germania: Un detectiv particular considerat a fi artizanul scandalului Ibizagate a fost arestat la Berlin

Germania: Un detectiv particular considerat a fi artizanul scandalului Ibizagate a fost arestat la Berlin

Un detectiv particular considerat a fi artizanul scandalului Ibizagate, soldat cu căderea guvernului de dreapta din Austria anul trecut, a fost arestat la Berlin la solicitarea justiţiei austriece, relatează vineri dpa şi AFP.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei berlineze a menţionat că este vorba de un "cetăţean austriac în vârstă de 40 de ani", care a fost reţinut joi în baza unui mandat european.

Media austriece au indicat că acesta este detectiv particular şi era considerat de mai mult timp "creierul" capcanei întinse fostului lider al extremei drepte austriece, Hans Christian Strache, într-o vilă din staţiunea spaniolă, în 2017.

Foto: (c) FLORIAN WIESER / EPA

O înregistrare video cu camera ascunsă realizată atunci l-a arătat pe Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPOe), discutând cu o pretinsă rusoaică bogată donatoare de fonduri despre finanţare politică şi controlul asupra media şi infrastructurii din Austria.


Foto: (c) EPA

După ce înregistrarea a fost difuzată de media germane, în mai 2019, Strache a renunţat la postul de vicecancelar al Austriei, iar cancelarul austriac Sebastian Kurz a pus capăt coaliţiei dintre formaţiunea sa conservatoare, Partidul Popular Austriac (OeVP) şi FPOe.

Detectivul particular reţinut în capitala germană apare şi el în înregistrarea video, ca asociat al tinerei rusoaice.

Potrivit Die Presse, acesta este bănuit de realizarea în condiţii ilegale a unei înregistrări sonore şi cinematografice.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit din considerente legislative, urmează acum să fie extrădat, fiind aşteptată o decizie în acest sens a autorităţilor germane.

Nu se ştie în schimb deocamdată unde se află femeia care a jucat rolul nepoatei de oligarh rus, notează dpa.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...