Germania: Un fost colonel al serviciilor de informaţii siriene, condamnat la închisoare pe viaţă într-un proces istoric

Germania: Un fost colonel al serviciilor de informaţii siriene, condamnat la închisoare pe viaţă într-un proces istoric

Un fost colonel din serviciile de informaţii siriene a fost condamnat joi de justiţia germană la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii, în cadrul primului proces din lume referitor la atrocităţile imputate regimului lui Bashar al-Assad, transmite AFP.

Înalta Curte regională din Koblenz l-a găsit vinovat pe sirianul Anwar Raslan, în vârstă de 58 de ani, de moartea şi torturarea unor deţinuţi într-un centru de detenţie secret al puterii de la Damasc, în 2011 şi 2012.

În acelaşi proces, tribunalul din Koblenz l-a condamnat deja, în februarie 2021, pe un fost membru de grad mai mic al serviciilor de informaţii siriene, Eyad al-Gharib, la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru 'complicitate la crime împotriva umanităţii'.

Pentru a-i judeca pe cei doi sirieni, Germania a aplicat principiul competenţei universale, care permite aducerea în faţa justiţiei a autorilor celor mai grave crime, indiferent de naţionalitatea acestor persoane şi de locul unde au fost comise crimele.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Raslan de moartea a 27 de oameni într-un centru de detenţie secret al regimului, 'aripa 251' sau Al-Khatib.

ONG-ul Human Rights Watch a salutat verdictul 'istoric' pronunţat joi de instanţa germană. 'Este cu adevărat istoric', a comentat directorul executiv al HRW, Kenneth Roth, în faţa jurnaliştilor la Geneva.

La aproape 11 ani de la declanşarea revoltei populare în Siria la 15 martie 2011, procesul încheiat joi a fost primul care a examinat crimele imputate regimului de la Damasc şi multiplu documentate de activişti sirieni şi de ONG-uri.

În 2016, o comisie ONU de anchetă a acuzat regimul Al-Assad că 'extermină' deţinuţi.

Anwar Raslan, care conducea serviciul de anchete al 'aripii 251' din tentacularul aparat de securitate sirian, a rămas tăcut pe tot parcursul acestui proces fluviu deschis la 23 aprilie 2020 şi urmărit cu mare atenţie de importanta comunitate siriană în exil.

Joi dimineaţă, el a ascultat fără emoţie aparentă verdictul, tradus în arabă, a constatat un jurnalist al AFP.

În mai 2020, avocaţii săi au citit totuşi o declaraţie în care fostul ofiţer nega implicarea în moartea şi torturarea unor deţinuţi.

Mai mult de 80 de persoane au depus mărturie la proces, printre care 12 dezertori şi numeroase victime care au vorbit despre supliciile îndurate în celule insalubre şi supraaglomerate la Al-Khatib: şocuri electrice, bătăi cu picioarele, cu cabluri ş.a.

Unii martori au refuzat să se prezinte, alţii au fost audiaţi în anonimitate, cu faţa acoperită sau purtând perucă, de teama represaliilor la care ar putea fi supuşi apropiaţii lor aflaţi încă în Siria.

Pentru prima dată au fost prezentate într-un tribunal fotografii făcute de 'Cezar', fostul fotograf militar care a scos din Siria, cu riscul vieţii, peste 50.000 de clişee ce arătau mii de deţinuţi morţi şi torturaţi.

În rechizitoriu, procurorul, care evocase responsabilitatea istorică a Germaniei, a citat un supravieţuitor al Holocaustului.

Conflictul din Siria a făcut aproape 500.000 de morţi şi a împins 6,6 de persoane în exil.

Anwar Raslan, aflat în detenţie provizorie de trei ani, nu şi-a ascuns niciodată trecutul după ce s-a refugiat la Berlin împreună cu familia în 2014.

Apărătorii săi au susţinut în mod constant că Raslan a dezertat în 2012 şi că încercase să menajeze deţinuţii.

Un alt proces referitor la regimul sirian, în care este inculpat un medic refugiat în Germania, se va deschide joia viitoare la Frankfurt. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?