Germania va elimina componenta pentru susţinerea energiei regenerabile din factura la electricitate

Germania va elimina componenta pentru susţinerea energiei regenerabile din factura la electricitate

Pe fondul creşterii globale a preţurilor la energie, în curând consumatorii şi companiile din Germania nu vor mai trebui să plătească o suprataxă specială pentru a finanţa tranziţia la energia regenerabilă, potrivit unui act normativ adoptat miercuri de Cabinetul de la Berlin.

În schimb, această suprataxă va fi plătită de la bugetul federal, a precizat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Furnizorii de electricitate vor fi obligaţi să transfere în totalitate asupra clienţilor economiile provocate de eliminarea suprataxei. Însă înainte de a intra în vigoare actul normativ trebuie aprobat de Parlamentul de la Berlin.

Concepută inţial să intre în vigoare la începutul lui 2023, eliminarea suprataxei pentru promovarea producţiei de energie regenerabilă a fost implementată mai rapid de coaliţia guvernamentală din cauza creşterii preţurilor la energie. În plus, conflictul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la combustibili fosili în ultimele două săptămâni şi există şanse mici ca preţurile să coboare în viitorul apropiat.

În prezent, suprataxa pentru promovarea producţiei de energie regenerabilă este de 3,72 eurocenţi pentru un kilowatt-oră. Potrivit calculelor făcute de portalul de preţuri Verivox, graţie eliminării din factură o gospodărie cu un consum anual de 6.000 de kilowaţi-oră va economisi aproximativ 133 de euro.

Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a estimat că eliminarea mai rapidă a suprataxei pentru promovarea producţiei de energie regenerabilă va costa guvernul federal aproximativ 6,6 miliarde de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…