Germania: Verzii încep al doilea mandat la conducerea landului Baden-Wuerttemberg, într-o coaliţie cu creştin-democraţii

Germania: Verzii încep al doilea mandat la conducerea landului Baden-Wuerttemberg, într-o coaliţie cu creştin-democraţii

Partidul Verzii îşi începe al doilea mandat la conducerea landului german Baden-Wuerttemberg, în cadrul unei coaliţii ce ar putea prefigura viitoarea guvernare la nivel naţional după alegerile federale din septembrie, notează marţi dpa.

Verzii, conduşi în Baden-Wuerttemberg de un politician veteran popular, Winfried Kretschmann, au semnat miercuri un acord de coaliţie cu Uniunea Creştin-Democrată, partidul de centru-dreapta al cancelarului Angela Merkel.

Cele două formaţiuni vor guverna pe o platformă pe care Kretschmann a descris-o anterior drept 'cel mai verde contract de coaliţie din toate timpurile', ce prevede subvenţii suplimentare pentru energia eoliană şi solară, precum şi angajamentul de realizare a unei reforme electorale.

Pe parcursul negocierilor care s-au întins pe săptămâni, CDU a insistat pe necesitatea ca Baden-Wuerttemberg să dispună de finanţe solide şi sustenabile.

Preşedinta parlamentului regional, Muhterem Aras (Verzii), votată pentru un al doilea mandat, a declarat că alegerea sa, ca femeie provenită din imigraţie, arată ceea ce este posibil în democraţia germană.

Baden-Wuerttemberg este unicul land german în care Verzii sunt partenerul principal din coaliţie, după ce au câştigat 31,6% din sufragii în alegerile din luna martie.

O creştere constantă a sprijinului faţă de Verzi la nivel naţional, vizibilă în sondaje, a condus la speculaţii conform cărora partidul ar putea forma o coaliţia similară la nivel federal cu CDU după alegerile de la 26 septembrie.

O altă posibilitate, dacă Verzii vor continua să crească în popularitate, este chiar ca aceştia să ocolească CDU şi să formeze o coaliţie în trei cu partide de stânga.

În sondaje, Verzii sunt creditaţi la nivel naţional cu procente între 23 şi 26% din intenţiile de vot, care îi plasează fie umăr la umăr, fie puţin în faţa CDU.

Actualii parteneri la guvernare ai creştin-democraţilor, social-democraţii, stagnează la circa 15%.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...